Bűnösnek vallotta magát a bíróságon az az amerikai férfi, akit az USA Mexikóval közös határvidékén határőrök buktattak le, miközben két migránst akart becsempészni az USA belső területeire.

A texasi születésű Zachary Taylor Blood módszere az amerikai zászlóval letakart koporsó volt, amely közismerten a hősi halált halt amerikai katonák végső búcsúztatójának elengedhetetlen eszköze. Blood a határvonalon, az ezrével ott tartózkodó illegális migránsok számára kijelölt zónában egy parkolóban találkozott az ügyfeleivel. A migránsok fejenként hatezer amerikai dollárt fizettek Blood-nak azért, hogy átjuttassa őket a szigorú őrizet alatt álló régión, és elvigye őket San Antonióba.

IllusztrációForrás: AFP/Guillermo Arias

Blood a két férfit a koporsóba tessékelte be az út idejére. A belső ellenőrzési pontokon a kérdezősködő határőröknek a texasi csempész azt felelte, hogy „egy halott tengerészgyalogos fickó" van a koporsóban. Az őröknek azonban gyanús lett, hogy a koporsó ütött-kopott állapotban volt, az amerikai zászlót pedig költözködéskor dobozok lezárásához használt szürke ragasztószalaggal rögzítették a koporsóra.

A koporsóból előmászó két migráns kihallgatásakor kiderült, hogy a San Antonió-i út egy részletesen kidolgozott terv utolsó eleme lett volna. Blood jelenleg előzetes letartóztatásban van, és akár öt év letöltendő börtönre is ítélhetik a májusra kitűzött ítélethirdetéskor.