Karikó Katalin újabb rangos elismerést kapott

Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus.
Vágólapra másolva!
Élőben közvetítette a thaiföldi televízió, amint a Prince Mahidol Award 2020. és 2021. évi kitüntetettjei átveszik „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnőtől" az elismerést. A 2022. január 27-i ceremónia körüli napokban minden díjazott, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, konferencián és tudománynépszerűsítő programokon vett részt.
Vágólapra másolva!

– idézi H. R. H. Mahidol Songkla hercege gondolatát a thaiföldi kitüntetést bemutató honlap.

Az orvostudomány területről a 2021. évi Prince Mahidol Award elismerést 2022. január 27-én vette át Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora,

valamint az amerikai University of Pennsylvania professzora, Drew Weissman, továbbá a kanadai University of British Columbia professzora, Pieter Cullis professzor.

Karikó Katalin nyerte a 2021. évi Mahidol Herceg Díjat Fotó / Karikó Katalin

A királyi védnökség alatt álló Prince Mahidol Award Alapítványt 1992. január 1-jén hozták létre „Ő Királyi Felsége Mahidol Songklai herceg" születésének 100. évfordulója alkalmából.

A Mahidol Herceg Díj történetének a bemutatóját követően kisfilmen illusztrálták, hogy milyen körülmények között végzik kutatómunkájukat a kitüntetett tudósok. A Prince Mahidol Award Alapítvány elnöke, Prasit Watanapa professzor ismertette a díjazottak tudományos eredményeit.

Hangsúlyt kapott, hogy Karikó Katalin professzor PhD fokozatát a Szegedi Tudományegyetemen szerezte - áll a Szegedi Tudományegyetem sajtóközleményében.

A Karikó – Weissman kutatópáros közös eredményeit ismertetve elhangzott:

2005-ben „fedezték fel, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ez fontos lépés volt az mRNS technológia hasznosításában". A lipid nanorészecskék orvosi alkalmazásának úttörője, Cullis professzor által kidolgozott módszert sikerrel alkalmazták az mRNS vakcinák szállítási rendszerének a kifejlesztésére.

A három kutatónak köszönhetően gyorsan kifejleszthetővé és elérhetővé váltak a COVID-19 pandémia idején az mRNS-alapú oltóanyagok, amelyek milliók életét mentették meg és a világjárvány leküzdésének fontos eszközévé váltak.

Ugyanakkor a nukleinsav sejtekbe történő bejuttatásának módja a jövőben a számos betegség megelőzésére és kezelésére szolgáló RNS-technológia különböző alkalmazási lehetőségeit nyitotta meg.

A bangkoki Chakri Maha Prasat palota díszes tróntermében „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnő" adta át a 2020. és 2021. évi Mahidol Herceg Díjakat, majd beszédet mondott. Ezt követően magán meghallgatáson fogadta a díjazottakat és kísérőiket a Sommut Dhevaraj Uppabat Hallban.

A díjátadót követő tévés interjúban Karikó Katalin elmondta: Thaiföldön nagyon jól érezte magát, nagyszerű tapasztalatokat szerzett. Járt például a Prince Mahidol múzeumban és egy helyi kórházban.

Hangsúlyozta: örül, hogy az mRNS-technológia még az életében hasznosítható lett és egy világjárvány leküzdésében is segítséget nyújt, oltóanyag formájában. Reméli, hogy a hírvivő RNS és a kidolgozott módszer alapján új gyógyszereket lehet fejleszteni, amelyeket sok új területen fel tudnak majd használni.

A Prince Mahidol Award ceremónia körüli napokban konferencián és egyéb, tudománynépszerűsítő programokon vettek részt a kitüntetettek.

A Thai Királyi Család által alapított Prince Mahidol Award egy-egy éremmel, oklevéllel és 100.000 amerikai dollár (közel 32 millió forint) összegű pénzjutalommal jár.