Magyarország és Lengyelország elleni tudatos támadásról hozott nyilvánosságra információkat a spanyol sajtó

DONÁTH Anna Júlia; Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta a spanyol sajtó az Európai Parlament egyik volt képviselőjének magánbeszélgetéseit. Ezekből kiderült, hogy a brüsszeli liberálisok tudatos támadást indítottak Magyarország és Lengyelország ellen. A szóban forgó politikus, Carolina Punset szavai annak a politikai formációnak a szennyesét teregették ki, amelyhez most a Momentum is tartozik - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Lelepleződött az európai liberális politikai elit, világossá vált, miért vizsgálja, vegzálja Brüsszel állandóan Magyarországot és Lengyelországot, s miért elnézőbb más tagállamok ügyeinél. A spanyol Periodista Digital nevű honlapon ugyanis a minap megjelent egy terjedelmes írás, amely egy volt spanyol uniós képviselő különféle magánbeszélgetéseit, közléseit foglalja össze.

Carolina Punset liberális politikus Forrás: Magyar Nemzet

A szóban forgó politikus, Carolina Punset véleményét már csak azért sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, mert korábban a Ciudadanos képviselőjeként a liberális ALDE pártcsaládban tevékenykedett

Ez a politikai formáció vette fel Emmanuel Macron színre lépése után a Renew Europe nevet, s ide tartozik jelenleg a Momentum is.

Cseh Katalin és Donáth Anna a két befolyásos Momentumos EP-képviselő Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tudatos támadás

A Carolina Punset véleményét idéző, összefoglaló cikkből egyértelműen kiderül, hogy a Cseh Katalinékat is a soraiban tudó Renew Europe tudatosan támadja Magyarországot és Lengyelországot, mégpedig azért, mert ez semmilyen politikai kockázattal nem jár a formáció számára. Ezt leginkább a szólásszabadság ügyén mutatta be a cikk szerint Punset. A volt EP-képviselő szerint a szólásszabadság elleni legkomolyabb fenyegetést Európában a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni iszlamista terrortámadás jelentette.

– fogalmazott egyszer a volt spanyol EP-képviselő, de arról is beszélt: „Amikor Brüsszelben élsz, egy muszlimok által birtokolt városban élsz. Rengeteg nő visel fejkendőt. Problémáid lehetnek abból Brüsszelben, ha határozottan felszólalsz ebben a témában.

Félelem Brüsszelben

Punset egy alkalommal még világosabban mutatta be a helyzetet. Szerinte ahhoz, hogy azt mondhassuk, az európai parlamenti képviselők valóban a szólásszabadság mellett tették le a voksukat, arra lenne szükség, hogy elítéljék az erőszakos támadásokat, amelyeket tanárok és újságírók ellen követnek el. Ezt azonban nem teszik meg, mert félnek és visszariadnak a megfélemlítéstől, a bojkottal való fenyegetéstől.

Ehelyett a Renew Europe képviselői a legdurvább támadásokat azon országok ellen intézik, ahol még védik a szólásszabadságot.

Kettős mérce? Íme!

Eszmecseréiben Punset beszélt a Renew Europe fájdalmasan látványos kettős mércéjéről is. A politikai csoport elmarasztalólag foglalt állást például a lengyel a gyermekvédelmi törekvések miatt, ugyanakkor hallgat a női nemi szervek megcsonkításáról Franciaországban. E veszélynek a francia lányok 12-21 százaléka van kitéve, Brüsszelben ez mégsem téma. Hasonlóképpen alakul a Renew Europe álláspontja Magyarország gyermekvédelmi törvénye kapcsán is, miközben a formáció képviselői nem beszélnek például arról, hogy

Franciaországban egyre több az erőszakos támadás az LMBTQ-közösség tagjai ellen.

A spanyol politikusnő szerint a Renew Europe képviselői az európai civilizációt meghatározó értékei melletti kiállást egyszerűen nem tartják olyan ügynek, amelyet szívesen végigvinnének.