Egy új amerikai állami tanulmány a 13 és 18 év közötti meleg és transznemű fiúk szexuális életét kívánja felmérni egy telefonos alkalmazás segítségével, mindezt úgy, hogy a kutatásban részt vevő, többségében kiskorúak szülei erről nem is tudnak - számolt be róla a Newsmax.

A Columbia University által finanszírozott National Institutes of Health 275 dollárt ajánl azoknak a 13 és 18 év közötti meleg és/vagy transznemű fiatalok számára, akik többek között olyan kérdésekre válaszolnak egy alkalmazáson keresztül, hogy szoktak-e óvszer nélküli anális szexet végrehajtani. 

Egy kormányzati adatbázisból az is kiderült, hogy összességében 300 ezer dollárt költöttek az alkalmazás kifejlesztésére 2012-ben és 2013-ban, és további 7,9 millió dollárt 2016 óta ahhoz, hogy minél több adatot be tudjanak gyűjteni.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock

Az alkalmazás készítői arra hivatkoznak, hogy a MyPEEPS Mobile applikáció segítségével tanítani próbálják a fiatalokat, néhány egészségügyi szakember szerint viszont komoly etikai kérdéseket vet fel mindez.

Dr. Monique Wubbenhorst szerint például fennáll a veszélye annak, hogy az alkalmazást használó szexuális viszonyba bocsátkozhatnak idősebb emberekkel, vagy akár gyermekprostitúció áldozataivá válnak. Wubbenhorst hozzátette, hogy a fiatalok könnyen befolyásolhatóak, így nem tudják felmérni annak súlyát sem, hogy saját szexuális életükről adnak tájékoztatást kormányzati szervek számára. 

Az, hogy mindez szülői beleegyezés nélkül zajlik, sokak szerint még inkább elfogadhatatlan. Rebecca Schnall, a tanulmány vezetője szerint viszont nincs szükség rá, mivel a kutatás minimális kockázatot jelent a résztvevők számára. Hozzátette, hogy amennyiben szülői engedélyt kellene kérniük otthon a gyermekeknek, úgy sokan nem vennének részt a tanulmányban, mivel félnek otthon beszélni ezekről a témákról.