Súlyos áradások sújtják Afrika déli részét, emiatt az Ana viharnak már hetvennél is több áldozata van. Malawiban, Madagaszkáron és Mozambikban már 130 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát - írja a BBC.

A pusztító vihar következtében Malawiban legalább 11 ember meghalt és az egész országban nincs áram.

Egyes területeket katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítottak.

Mozambikban 18 halálesetről számoltak be, de a helyi szakértők szerint a valódi szám még ismeretlen, az áradásban legalább húszezren érintettek. Az Ana többtucatnyi iskolát és kórházat rombolt le, és lebontotta az elektromos vezetéket is. A vihar elvonulása után heves esőzések is sújtották az egyes régiókat, hozzájárulva az áradásokhoz.

Árvízben sétáló emberek Antananarivo állam Anthomadinika negyedében - Kattintásra galéria nyílik!Forrás: AFP/Rijasolo

Carlos Agostinho do Rosário miniszterelnök azt mondta, hogy országa nem könyörög segítségért – de a kihívás nagyobb, mint amivel bármelyik ország képes lenne megbírkózni.

Olyan ország vagyunk, amely nem járul hozzá sokat az éghajlatváltozáshoz, mégis azon országok közé tartozunk, akik a leginkább szenvednek a klímaváltozástól

- mondta.

A miniszterelnök nemzetközi segítségnyújtást kért, az ENSZ gyermekjótékonysági szervezete és az Unicef személyzetet küld az országba, hogy segítsen annak a körülbelül 45 ezer embernek, akiknek becslésük szerint humanitárius segítségre lesz szüksége.

A tűzoltók a törmelékek között kutatnak, miután az elmúlt napok heves esőzéseit követően házakra zuhant egy parkoló Antananarivo Ankadifotsy negyedében 2022. január 24-énForrás: AFP/Rijasolo

Malawit szintén katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították.Az árvizek itt is a villamosenergia-infrastruktúrát és az otthonokat sújtották leginkább, komplett városok borultak sötétségbe a víz emelkedésével. Csak több nap után tért vissza az áram. Körülbelül 44 sürgősségi tábort állítottak fel a több ezer, lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereknek.

A vihar Madagaszkár partjait érte el először, innen erősítették meg a legtöbb halálhírt. A fővárosban, Antananarivóban található iskolákat és edzőtermeket a kitelepítettek menedékhelyévé alakították át.

Eközben a térség meteorológiai szolgálatai újabb viharépületre figyelmeztettek az Indiai-óceánon, ami a következő csaphat le a térségben.