A német Zöldek egyik új társelnöke muszlim, iráni migrációs hátterű, Izrael-ellenes és Hezbollah-párti

Omid Nouripour, Ricarda Lang
Vágólapra másolva!
A radikális baloldali német Zöldek új társelnököket választottak, miután a párt előző vezetőit miniszterekké nevezték ki. A Zöldek egyik új társelnöke az iráni migrációs hátterű, iszlám vallású Omid Nouripour lett, aki részlegesen bevezetné a saríát Németországban, korábban pedig az Irán által támogatott Hezbollah libanoni alapítású terrorszervezet pártját fogta. A radikális baloldali politikus régebben aktív szerepet vállalt az Izrael-ellenes BDS nevű bojkottmozgalomban is. A Zöldek másik társelnöke Ricarda Lang lett, aki az első vállaltan biszexuális képviselő a német parlament alsóházában. Politikusként a „queerjogok" ügyét kívánja felkarolni. Egyik politikusnak sincs diplomája.
Vágólapra másolva!

Új vezetőket választottak maguknak a radikális baloldali német Zöldek, miután tavaly kormányra került pártjuk, s két eddigi társelnökük, Robert Habeck és Annalena Baerbock miniszterek lettek. A Zöldek két új társelnöke Omid Nouripour és Ricarda Lang lett – írja a Mandiner.

Omid Nouripour és Ricarda Lang Forrás: RND

A migrációs hátterű Nouripour 1975-ben született Iránban, a család 1988-ban vándorolt ki az NSZK-ba, ahol Frankfurtban telepedtek le.

1996-ban, érettségije évében lépett be a Zöldek pártjába. A mainzi egyetemen kezdett filológiát, politikatudományt és jogot hallgatni, de tanulmányait nem fejezte be,

következésképpen: még mindig nincs diplomája.

2002-ben már a Zöldek elnökségi tagja lett, a pártban a „szélsőjobboldaliság-bizottság" tagja is volt. Először 2006-ban lett Frankfurt egyik körzetének a képviselője a berlini Bundestagban (a német szövetségi parlament alsóháza). 2021-ben újra Bundestag-képviselőnek választották.

Nouripour iszlám vallású, a német mellett iráni állampolgár is,

utóbbiről ő saját bevallása szerint lemondana, csak ez Iránban gyakorlatilag lehetetlen kérés.

A Zöldek másik új társelnöke Ricarda Lang, aki 1994-ben született Baden-Württembergben. Gyermekét egyedül nevelő anyától származik. 2012-ben elkezdte jogi tanulmányait Heidelbergben, ám azokat nem fejezte be, így

neki sincs diplomája.

18 évesen lépett be a Zöldek pártjába, ahol az ifjúsági tagozat egyik vezetője és szóvivője lett, ma a radikális párt balszárnyának egyik képviselőjeként tartják őt számon.

Lang az első vállaltan biszexuális képviselő a Bundestag történetében. Politikusként a társadalmi igazságosság és a „queerjogok" ügyét kívánja felkarolni.

Az iráni migrációs hátterű társelnök részlegesen bevezetné a saríát Németországban, korábban pedig a Hezbollah terrorszervezet pártját fogta

A Mandiner emlékeztet rá: a Zöldek újdonsült iráni migrációs hátterű társelnöke egy saríáról – az iszlám jogrendról – szóló, a bevándorlásellenes, radikális jobboldali AfD által kezdeményezett 2018-as parlamenti vitában arról beszélt:

A Tichy's Einblick című német lap, amely most felidézte a korábbi vitát, hozzáteszi:

a saría a sok helyen brutálisan alkalmazott büntetőjogon kívül vallási, imádkozási és étkezési szabályokat állít fel a muszlimok számára, amik a vallásszabadság miatt nem ütköznek a német jogba.

Ezeket viszont nem kell külön biztosítaniuk a német politikusoknak, hiszen a muszlimok így is szabadon élhetik meg a hitüket a német jogrendszer keretei között.

Ahogy arról az Origo beszámolt,

a zöld párti, iráni származású Omid Nouripour 2019 júniusában ellenvéleményét fejezte ki egy, az Irán által támogatott Hezbollah libanoni terrorszervezetet elítélő javaslattal kapcsolatban a Bundestag egyik ülésén.

A Hezbollah nemzetközi terrorszervezet tagjai Irakban. A kép illusztráció Forrás: AFP/Haidar Hamdani

Az említett ülésen szintén az AfD kezdeményezte a Hezbollah politikai szárnyának a betiltását Németországban (a katonai szárnyát korábban már betiltották), de javaslatával a bevándorlásellenes párt egyedül maradt. Végül hosszas viták után 2020 áprilisában betiltották Németországban a Hezbollah politikai szárnyát is.

A zöld párti, iráni migráns hátterű politikus korábban aktív szerepet vállalt az Izrael-ellenes BDS nevű bojkottmozgalomban is.