Nézőpont Intézet: Három év alatt több mint száz alkalommal folytatott megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz államfő nyugati vezetőkkel

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. január 25. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében beszélget egyetemi hallgatókkal az orosz diáknap alkalmából a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. január 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyinnak az elmúlt három évben – a nagyobb multilaterális csúcstalálkozókat nem számítva – 75 országgal mintegy 550 két- vagy háromoldalú diplomáciai egyeztetése volt más országok vezetőivel. Az összes kapcsolatfelvétel több mint negyede, 145 alkalom az euroatlanti térség 16 országának vezetőivel folytatott megbeszélést jelentett – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A 2014-es kelet-ukrajnai konfliktus óta Vlagyimir Putyint a liberális média fősodra a világpolitika nemkívánatos személyének titulálja, és azzal a kérdéssel, hogy lehet-e Putyinnal találkozni, nyomást gyakorol egyes országok vezetőire a nemzetközi kapcsolatok alakításában. Az utóbbi évek diplomáciai eseményei azt mutatják, hogy a nemzetközi kapcsolatok valósága ennél jóval árnyaltabb:

bár Oroszország elnöke megosztó, továbbra is megkerülhetetlen a világpolitikában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Vlagyimir Putyinnak az elmúlt három évben – a nagyobb multilaterális csúcstalálkozókat nem számítva – 75 országgal mintegy 550 két- vagy háromoldalú diplomáciai egyeztetése volt más országok vezetőivel.

Az összes kapcsolatfelvétel több mint negyede,

145 alkalom az euroatlanti térség 16 országának vezetőivel folytatott megbeszélést jelentett.

Az orosz-nyugati kapcsolatfelvételek számának alakulásáról alább látható egy táblázat:

Forrás: NÉZŐPONT INTÉZET

A Nézőpont Intézet által, Vlagyimir Putyin diplomáciai közelmúltjáról készített teljes elemzés itt érhető el.