Antiszemitának nyilvánította Soros szervezetét Izrael

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sidelines of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 23, 2020 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Amnesty International jelentése tagadja a zsidó emberek nemzeti otthonának, Izrael Államának a létezéséhez való jogát - így reagált Jair Lapid, Izrael külügyminisztere arra a jelentésre, amit Soros György álcivil szervezete adott ki. Az Amnesty irományát élesen bírálta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is. 
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International kedden kiadott jelentése szerint Izrael egy elnyomó rendszerre épül, a zsidó állam apartheidet valósít meg.

Jair Lapid, az izraeli diplomácia vezetője éles hangú nyilatkozatban reagált Soros György álcivil szervezetének idei jelentésére, mely a palesztinok apartheid elnyomásával vádolja a zsidó államot.

- mondta Lapid.

A külügyminiszter szerint a jelentés tagadja a zsidó emberek nemzeti otthonának, Izraelnek a létezéséhez való jogát.

Lauder: A politikai korrektség álcája alatt szítja az antiszemiták tüzét

A Zsidó Világkongresszus (WJC) és az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) vezetői, valamint a Rágalmazásellenes Liga (ADL) is élesen bírálta az Amnesty Internationalt.

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke szerint „az Amnesty International ezzel az egyoldalú és nyilvánvalóan átpolitizált jelentéssel, amely teljesen figyelmen kívül hagyja mind a palesztin terrorcselekményeket, mind Izrael azon kötelezettségét, hogy megvédje állampolgárait a terrorizmussal szemben, tudatosan részt vesz abban a folyamatos alattomos kampányban, amely Izrael állam démonizálására irányul".

„A jelentés abszolút nem kínál konstruktív megoldást, és nem igazán érdekelt a palesztinok emberi jogainak előmozdításában vagy a béke és a tartós kétállami megoldás előmozdításában. A korábbi hasonló előítéletes jelentésekhez hasonlóan ez is csak arra szolgál, hogy a politikai korrektség álcája alatt szítsa az antiszemiták tüzét. A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség definíciója is világosan kimondja, hogy az ilyen kettős mérce alkalmazása antiszemitizmusnak minősül. Soha nem fogom abbahagyni ennek és minden más, Izrael állam delegitimálására irányuló visszaélésszerű kísérletnek az elítélését és az ellene való küzdelmet" – mondta Lauder.

Ronald S. Lauder is élesen kikelt az Amnestyvel szemben Fotó: Csanádi Márton - Origo

Szélsőséges politikai aktivisták

Moshe Kantor, az EJC elnöke szerint „nincs semmi új abban, hogy az Amnesty hirtelen felfedezte az "apartheid" szót Izraellel kapcsolatban".

„A hangnem és a nyelvezet alapján egyértelmű, hogy Izrael pusztulását akarják elérni, és minden állítólagos jó hírnevüket és diplomáciai tőkéjüket arra használják fel, hogy teljes frontális támadást indítsanak a zsidó állam ellen. Az, hogy az 'apartheid' terminológiát használják, miközben Izrael arab állampolgárai ülnek a Knesszetben, miniszterek Izrael jelenlegi kormányában és bírák az ország Legfelsőbb Bíróságán, mutatja, mennyire álságos és kiforgatott ez a képi világ. Ezek szélsőséges politikai aktivisták, akik emberi jogi aktivistáknak álcázzák magukat, és Izraelre való megszállott összpontosításuknak el kellene oszlatnia az objektivitás, semlegesség vagy pontosság minden elképzelését" – folytatta az ECJ elnöke.

Az ADL közleményt adott ki, amelyben a következőket írta: „Áttekintettük az Amnesty International UK Izraelről szóló jelentését, és határozottan elítéljük azt mint Izrael démonizálására és zsidó és demokratikus államként való legitimitásának aláásására irányuló erőfeszítést. A növekvő zsidóellenes gyűlölet idején az ilyen típusú jelentés nemcsak pontatlan, hanem felelőtlen is, és valószínűleg az antiszemitizmus erősödéséhez vezet világszerte".