Extrém erőszak miatt zárnak be Franciaországban egy kiskorú migránsokat őrző központot

Olaszország, bevándorlás, bevándorló, migráns, illusztráció, 2020 augusztus
Lampedusa, 2020. augusztus 2. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő illegális bevándorlók várják, hogy felszálljanak a kompra, amely a szicíliai Agrigento megyében fekvő Porto Empedocle településre viszi őket a dél-olaszországi Lampedusa szigetéről 2020. augusztus 2-án. Az Afrika partjai és Szicília között fekvő kis szigetről száz illegális bevándorlót küldenek tovább Sziciliába. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Vágólapra másolva!
A dél-franciaországi Toulouse-ban egy korábban idősek otthonaként szolgált épületben szállásolták el már két éve azokat a magukat 15-17 évesnek mondó, valamint a láthatóan fiatalkorú migránsokat, akik felnőtt kísérő nélkül érkeztek Franciaországba. A befogadó központot működtető helyi önkormányzat volt kénytelen gondoskodni róluk több jogvédő és jótékonysági szervezet támogatásával. A hozzávetőleg százfős csoport többsége Afrikából érkezett.
Vágólapra másolva!

Az Actu Toulouse helyi lap kedden arról számolt be, hogy az intézményt az üzemeltető február 7-ig kiüríti és bezárja. A központ ugyanis a közelmúltban súlyosan erőszakos összecsapások helyszíne lett.

Számos alkalommal kellett erősítést hívni a fiatalok és a rend őrzéséhez az esti és éjszakai órákra, valamint hétvégékre is. A rend helyreállítását az sem oldotta meg, hogy több erőszakos bajkeverőt már eltávolítottak az intézményből.

A bennmaradó fiatalok többsége az összecsapásokba beavatkozó biztonságiakkal sem működik együtt, és még a létszámellenőrzést is agresszív módszerekkel gátolja meg. A létszám ellenőrzésére pedig azért van igen nagy szükség, hogy az üzemeltetők meg tudják akadályozni az afrikai fiatalok észrevétlen kisurranását az intézményből.

illusztráció Forrás: AFP/Christophe Archambault

Toulouse polgármesteri hivatala emlékeztetett, hogy régóta közismert tény a városban, hogy a befogadó központot tavaszra családvédelmi központtá alakítják át a helyi lakosok számára. A városvezető közölte, hogy

az agresszív fiatalkorú migránsoknak a jövőben is biztosítják az elsődleges szükségletekhez való hozzáférést.