Vágólapra másolva!
Az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel a szíriai Idlíb tartományban. A rajtaütésben összesen 13 ember halt meg. A halálos áldozatok között nem voltak amerikaiak.
Vágólapra másolva!

Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi likvidálását Joe Biden amerikai elnök jelentette be. A közlemény alapján, „a műveletből minden amerikai visszatért", tehát a halálos áldozatok között nem voltak amerikaiak.

Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi Forrás: Twitter

A mentőegységek tájékoztatása alapján az északnyugat-szíriai rajtaütésben 13 ember halt meg.

Az akció a török határ közelében, Idlíb tartományban, Atme városának közelében történt.

Amerikai illetékesek szerint

a terrorista vezető pokolgépet hozott működésbe a rajtaütés során, amely vele és családtagjaival is végzett, köztük nőkkel és gyerekekkel is.

A rajtaütés helyszíne Forrás: AFP/EyePress News

John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője korábban arról beszélt, hogy a különleges erők sikeres terrorellenes akciót hajtottak végre, veszteségek nélkül.

Kurejsi Abu Bakr al-Bagdadi halála után vette át a terrorszervezet irányítását. Bagdadi hasonló módon, szíriai amerikai rajtaütés során felrobbantott pokolgép által lelte halálát 2019-ben.

Bagdadi hatalma csúcsán vezette a terrorszervezet, amikor az Iszlám Állam hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és Irakban. Kurejsi viszont a terrorszervezet visszaszorulása miatt kénytelen volt sokkal inkább a háttérbe húzódni. Az Iszlám Állam három évvel ezelőtti veresége óta a terroristák gerilla harcmodorra álltak át, pokolgépes támadásokat és rajtaütéseket hajtanak végre.