A brazíliai Rio de Janeiro városában egy pénteken végrehajtott rendőrségi akció során legalább nyolc ember meghalt. Az akciót a város egyik favellájában hajtották végre, a rendőrség fegyvereket, gránátokat és több kilogramm kábítószert foglalt le.

Nagyszabású akciót hajtott végre a rendőrség Rio de Janeiro egyik, főként szegények lakta városrészében, az akció során több kilogramm kábítószert, gránátokat, automata fegyvereket foglaltak le a hatóságok - írja az ABC. 

A Vila Cruzeiro negyedben végrehajtott razzia során legalább nyolc ember meghalt 

- közölte az állam katonai rendőrsége.

Az akció célja egy másik favellához, Jacerezinhóhoz köthető bűnözök felkutatása volt, 

ez volt az a szegénynegyed, ahol az állam elindította az "Egységes város" elnevezésű kezdeményezést, melynek célja, hogy újra visszavegyék a bűnbandák által kontrollált lakónegyedeket. 

Jacerezinhóban egy tavalyi razziában korábban két tucat ember vesztette életét.

Az ehhez hasonló rendőrségi akciókban gyakoriak a halálos áldozatok, Brazília legfelső bírósága határozatban kötelezte Rio államot, hogy törekedjen a rendőrségi gyilkosságok és az emberi jogok megsértésének visszaszorítására, továbbá halálos erőszakot csak olyan helyzetekben szabad alkalmazni, amikor már minden más egyéb eszközt kimerítettek, illetve az élet védelme érdekében.

A helyi rendőrségnek 180 nap áll rendelkezésére, hogy az egyenruhákra és a járművekre hang- és képfelvételt rögzítő eszközöket szereljen fel.