Április 3-ra írta ki a szerb elnök az előrehozott parlamenti választást

Aleksandar Vucic
BELGRADE, SERBIA - JUNE 17: Serbian President Aleksandar Vucic holds a press conference with European Commissioner for Home Affairs Ylva Johansson (not seen) after the signing an Agreement on Support of Serbia in Managing Migrations worth 2.5 million Euro in Belgrade, Serbia on June 17, 2021. Milos Miskov / Anadolu Agency (Photo by Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Április harmadikára írta ki Aleksandar Vucic elnök kedden Belgrádban az előrehozott parlamenti választásokat Szerbiában.
Vágólapra másolva!

A televízióban is közvetített eseményen az elnök kiemelte: a most feloszlatott parlament számos fontos törvényt hozott meg, különös tekintettel a jogállamiság erősítésére.

Arra szólította fel az embereket, hogy

vegyenek részt a választáson, és mutassák meg, hogy a különböző elképzelések ellenére az állampolgárok együtt tudnak működni az ország jövője és érdekeinek érvényesítése céljából.

Aleksandar Vucic felelősségteljes kampányolásra kérte a pártokat, és leszögezte: biztos abban, hogy a szerb állampolgárok olyan döntést fognak hozni, amely az országot a legjobban szolgálja.

A választás előkészítéseként február elején módosítottak több vonatkozó törvényt is.

Ezek közül a magyar nemzeti kisebbséget leginkább az a változás érinti, amelynek értelmében az eddigi tízezer helyett már ötezer támogatói aláírás elegendő lesz ahhoz, hogy egy nemzeti kisebbségi párt részt vehessen a parlamenti választáson.

BELGRADE, SERBIA - JUNE 17: Serbian President Aleksandar Vucic holds a press conference with European Commissioner for Home Affairs Ylva Johansson (not seen) after the signing an Agreement on Support of Serbia in Managing Migrations worth 2.5 million Euro in Belgrade, Serbia on June 17, 2021. Milos Miskov / Anadolu Agency (Photo by Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Milos Miskov

A nemzeti kisebbségekre 2004 óta pozitív diszkrimináció vonatkozik, ugyanis a nemzeti kisebbségek pártjainak esetében a természetes választási küszöb van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt.

Két évvel ezelőtt már változott a választási törvény, akkor a parlamentbe jutási küszöböt ötről három százalékra csökkentették, hogy a kisebb pártok is bejuthassanak a képviselőházba.

Az akkori törvénymódosítások a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára további könnyítéseket is tartalmaztak a nemzeti kisebbségek számára, hiszen a változtatások eredményeként a kisebbségi pártok szavazatszámát előbb 1,35-tel beszorozzák, és csak ezt követően osztják le a mandátumokat.

Szerbiában 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is tartottak előrehozott parlamenti választást, majd az előbb Aleksandar Vucic, majd Ana Brnabic vezette kormány 2016 és 2020 között "túlélte" a négyéves ciklust, de a 2020-as választások eredményének közlését követően Aleksandar Vucic államfő azonnal bejelentette, hogy két évvel később biztosan ismét előrehozott választást tartanak.

A parlamenti választással egy időben várhatóan elnökválasztást is tartanak, azt azonban március elején írja ki Ivica Dacic házelnök.

A parlament elnöke kedden kiírta az önkormányzati választást is Belgrádban, valamint néhány további településen, ezt a voksolást szintén április első vasárnapján tartják meg.

Április 3-án valamivel több mint 6,7 millió választópolgár járulhat az urnák elé Szerbiában.