Egy általános iskolai órán azt tanították a hatéves gyerekeknek, hogy automatikusan transzfóbiássá válnak, ha nem veszik természetesnek, hogy egyes emberek transzneműek, mások pedig folyamatosan változtatják a nemüket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Wight-szigeten egy kisfiú szülei kiíratták a gyermeküket a helyi általános iskolából, miután az egyik tanár azt mondta neki, hogy transzfóbiának számít, ha a 6 éves fiút összezavarja egy másik diák úgynevezett genderfluiditása. Az iskola egy levelet is küldött a szülőknek, amelyben az iskola azt kifogásolta, hogy a gyermekük nem értette, hogy egy másik diák miért visel fiú-és lányruhákat egyaránt. 

Automatikusan transzfóbiássá válnak a gyerekek, ha nem veszik természetesnek, hogy egyes emberek transzneműek a legújabb őrület szerint (illusztráció)Forrás: Hans Lucas via AFP/Estelle Ruiz / Hans Lucas/Estelle Ruiz

Nem hiszem, hogy egy hatévesnek megvan a megfelelő felismerő képessége ahhoz, hogy ezt meg tudja érteni, különösen azért, mert egy olyan gyerek viselt lányruhát, aki genderfliud, azaz folyamatosan változtatja a nemi identitását" – mondta a fiú apja, aki szerint az iskola őket és a gyereküket is transzfóbiásnak tartja. Sally és Nigel Rowe nyilvánosságra hozta a levelet, amelyet az iskola igazgatója és a nevelőtestület elnöke írt. Ebben az állt, hogy transzfóbnak minősülnek azok a diákok, akik nem mutatnak hajlandóságot arra, hogy megértsék, hogy egy transznemű személy valójában igazi nő vagy férfi".

Az általános iskola szerint azok a tanulók is transzfóbok, akik kellemetlenül érzik magukat genderfluid és transznemű diákok mellett, vagy ha képtelenek kapcsolatot teremteni transzneműekkel, illetve ha megtagadják egy transznemű tanuló új nevének vagy preferált névmásának a használatát. A Rowe család ezek után kiíratta a gyermekét az iskolából, és jelenleg magántanulóként taníttatják.

 A Wight-szigeti iskolák a 2010-es évek közepén olyan irányelveket állítottak fel, amelyek befogadóbb kultúrát igyekeznek teremteni az oktatási intézményekben, például gendersemleges mosdók létesítésével és az öltözködési szabályok enyhítésével. A család most pert indított az Oktatási Minisztérium ellen a bevezetett szabályok miatt, elmondásuk szerint azért van erre szükség, hogy foglalkozzanak az iskolarendszer problémáival.

Egyre több és égetőbb kérdés merül fel a transzneműség és a gyerekek kapcsolatáról, ami úgy tűnik, hogy egy furcsa hóborttá nőtte ki magát, és amit az emberek félnek kritizálni. Vissza kell térnünk a tudomány és a biológia észszerű vonalaihoz ebben a kérdésben. Vannak férfiak és nők. Lehet, hogy egyesek úgy érzik, hogy ők nem jó testbe születtek, de genetikailag sohasem fogják ezt megváltoztatni"

-magyarázta Nigel.

Az ügyben az Oktatási Minisztérium is kiadott egy közleményt, amiben azt írták: felismerjük, hogy a nemi identitással kapcsolatos kérdések összetettek és érzékenyek lehetnek. Az oktatási intézmények kedvező helyzetben vannak ahhoz, hogy eldöntsék, mi a legjobb gyerekeknek, és mi az iskolákban tanulók közös érdeke".