Ahogy korábban az Origo is megírta, kedd hajnalban elsüllyedt egy spanyol halászhajó Kanada keleti partjainál. A spanyol külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy nem kutatnak tovább a túlélők után a kanadai hatóságok.

A parti őrség 36 órányi keresés után fejezte be a mentőakciót, mert nem látta értelmét a túlélők utáni kutatás folytatásának a rendkívüli időjárási körülmények között, amelyet a tízméteres hullámok, az erős szél, a nulla Celsius-fokhoz közeli hőmérséklet és a korlátozott látási viszonyok jelentenek.

Luis Planas spanyol agrárminiszter a galiciai Vigóban beszélt újságíróknak arról, hogy a kormány szoros kapcsolatban áll Kanadával,és minden lehetőséget kihasznál annak érdekében, hogy a keresés folytatódjon.

A Villa de Pitanxo nevű halászhajó spanyol idő szerint kedden reggel hat óra előtt két vészjelzést adott le Új-Fundland partjaitól 450 kilométerre délkeletre, de a válaszra már nem reagált.

A riasztást továbbították a közelben tartózkodó halászhajóknak, amelyek a bajbajutottak segítségére indultak, a kanadai parti őrség pedig több légi és vízi járművet is a helyszínre irányított.

A 24 fős legénységéből három túlélőt sikerült kimenteni, és kilenc ember holttestét találták meg.

A mentőcsapatok várhatóan péntek reggelre érnek velük Új-Fundlandra.

A halászhajó bázisán, az északnyugat-spanyolországi Galiciában a tragédia miatt háromnapos gyászt rendelt el a tartomány autonóm kormánya.