A viharos szél miatt csütörtök reggelre több mint 320 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban - olvasható a lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) honlapján. A tűzoltóság közlése szerint az ítéletidőnek több halálos áldozata is van.

A LOT lengyel állami légitársaság szóvivője, Krzysztof Moczulski arról tájékoztatta a sajtót, hogy a nyugat-lengyelországi Bydgoszczból és a dél-lengyelországi Krakkóból Varsóba tartó két hajnali járatot az erős szél miatt Budapestre irányították át. A Liszt Ferenc repülőtéren a LOT gépei feltöltötték az üzemanyag-tartalékaikat, és mivel közben javultak a varsói időjárási viszonyok, elindultak a lengyel fővárosba.

Szélvihar Lengyelországban:

Lengyelország nyugati vajdaságaiban szerdától a legmagasabb, harmadfokú meteorológiai riasztás van érvényben az orkánszerű szél miatt, amelynek lökései elérik az óránkénti 120 kilométeres sebességet is.

Szerda éjféltől csütörtök reggel 6 óráig a tűzoltóságot országszerte több mint 1400 alkalommal riasztották, a leggyakrabban a nyugat-lengyelországi régiókban. A tűzoltók kidőlt fákat, letört faágakat távolítottak el, több esetben megrongált háztetőket is biztosítottak. Mintegy 500 épület megrongálódott.

Kidőlt fák Lengyelországban:

A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságban a helyi tűzoltóság a PAP hírügynökséggel közölte, hogyfa dőlt egy közlekedő személygépkocsira, amelynek 70 éves sofőrje a helyszínen életét veszítetteKrakkóban az egyik lakótelep építkezésén a vihar 30 méter magas darut döntött le, a balesetben két munkás meghalt, ketten megsérültek. A vihar letépte egy szupermarket tetejét is.

Erős szél fúj a Tátrában is, a helyi hatóságok hóviharról számoltak be. A hegyi mentőszolgálat (TOPR) harmadfokú lavinariasztást adott ki az ötfokú skálán.

Forgószél rongált meg ötven házat két egymáshoz közeli nyugat-lengyelországi községben, Dobrzycában és Sosnicában. A helyi tűzoltóparancsnok komoly károkról - letépett fatetőkről, lerombolt vagy megrongált házfalakról, kivert ablakkeretekről számolt be. A helyzetet a járási válságstáb kezeli.

Gondot okoz a szélvihar Németországban is, a közlekedési és áramszolgáltatási fennakadások vannak

Az Ylenia nevű viharfront óránkénti 120-140 kilométeres sebességű széllökésekkel és heves esőzéssel csapott le az ország északi részére szerda éjjel.

Tűzoltók szabadítanak ki egy autót HannoverbenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

 Németország szélsebesség-térképe:

Nagyobb balesetekről, komoly sérülésekről egyelőre nem számoltak be a hatóságok, a közlekedésben és az áramszolgáltatásban viszont sok helyen súlyos fennakadások keletkeztek:

  • Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül. A vihar még az ország déli részén fekvő Bajorországban is gondokat okoz, ott tízezer háztartásban nincs villany a magasfeszültségű vezetékek megrongálódása miatt.
Felboruét kordon BerlinbenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Paul Zinken
  • A tengerparti területeken, több helyen vihardagály keletkezett, Hamburgban víz alá került az egyik leghíresebb látványossága, a halpiac.
Méteres hullámok HamburgnálForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jorg Carstensen
  • A Deutsche Bahn vasúttársaság a vihar miatt leállította a távolsági járatait a Dániával határos Schleswig-Holstein tartománytól a lengyel határon fekvő Brandenburg tartományig húzódó térségben.
  • A regionális vasúti közlekedésben gyakori a késés és a járatkimaradás a vágányokra dőlt fák és leszakadt felsővezetékek miatt.
Sínre dőlt fa Kreuztal településenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Kai Osthoff
  • A Lufthansa légitársaság húsz járatot törölt csütörtöki menetrendjéből.

Több tartományban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el csütörtökre.

Felborult kamion Oldenburgnál az A29-es autópályánForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Mohssen Assanimoghaddam

Berlinben és Brandenburgban egy napra feloldották az iskola-látogatási kötelezettséget, a szülőkre bízták, hogy az aktuális út-, és időjárási viszonyok alapján eldöntsék, elküldik-e a gyerekeket iskolába.
A szövetségi meteorológiai intézet (DWD) mindenkinek azt javasolja, hogy a lehető legkevesebb időt töltsön a szabadban, javasolják az autózás mellőzését is.

A szélvihar miatt Csehországban már több mint háromszázezer háztartás maradt áram nélkül

Az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt Csehországban is fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben, megnőtt a balesetek száma is.
A közszolgálati hírtelevízió (CT24) szerint mintegy 100-110 helyen megrongálódtak a magasfeszültségű vezetékek, a reggeli órákhoz képest már megháromszorozódott azoknak a háztartásoknak a száma, ahol nincs villany.Több mint tucatnyi vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt szünetel a forgalom.

Nyugat-Csehországban a szélvihar felszakította egy országúton haladó személygépkocsi motorháztetőjét, a gépkocsivezető elveszítette uralmát autója felett, amely azután összeütközött egy szembejövő kocsival. A balesetben három kiskorú gyermek közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. A dél-morvaországi Jihlava mellett a sínekre esett fák miatt személyvonat siklott ki, de csak könnyebb sérülések történtek.

A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán a reggeli órákban több mint 180 kilométer/órás sebességű volt a vihar, így a felvonókat leállították. Az alacsonyabban fekvő térségekben a szél az 90 kilométer/órás sebességet is elérte.

Meteorológiai jelentések szerint a viharos erejű szél várhatóan legalább éjfélig eltart, és a következő órákban az ország keleti részeit is eléri.