Nem szabad megijedni, és el kell mondani az igazságot, nem szabad bocsánatot kérni, csak így lehet felvenni a harcot az amerikai egyetemeken és a világban terjedő szélsőbaloldali őrülettel szemben  – minderről Heather MacDonald, a Manhattan Institute munkatársa, a City Journal szerkesztője beszélt az Origónak a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Budapest Summit nemzetközi konferencián (tehát még az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt).

A szélsőbaloldal az 1960-as évektől kezdve nyert teret az amerikai egyetemeken – minderről Heather MacDonald beszélt az Origónak. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a különféle szakok megnyíltak az addig elzárt feketék és más etnikumok előtt. A probléma pedig itt kezdődött, mivel óriási volt a különbség a felvett feketék és az elvárható felsőoktatási szint között, amit az előbbiek értelemszerűen nem tudtak elérni. Ez vezetett el a különféle fekete és etnikai tantárgyak felé, és ezen a területen semmilyen verseny nem volt, és semmilyen komoly akadémikusi munka nem járt ezzel. MacDonald szerint ez az egész folyamat vezetett el az áldozatkultúra kialakulásához az amerikai felsőoktatásban. A helyzet pedig azóta még rosszabb lett - tette hozzá.

Mára a szélsőbaloldal és az áldozatkultúra hívei többséget szereztek az amerikai egyetemekenForrás: AFP/2015 Getty Images/Michael B. Thomas

A szakember szerint bár az Egyesült Államok korábban súlyos bűnöket követett el a feketékkel szemben, de ez nem vezethet el oda, hogy mindent az áldozatkultúra hat át, és minden problémát ezért okolnak. A fő gond, hogy ez később átjárja a teljes ország kultúráját, ha az egyetemeken ilyen nagy szerepet kap. A szélsőbaloldali eszmék sikerességét azzal magyarázta Mac Donald, hogy az amerikai egyetemeken jelentős többségben vannak a különféle testületekben a feminizmus erős képviselői. Az áldozatkultúra pedig a körükben sokkal népszerűbb, mint a férfiak körében. Ezzel párhuzamosan pedig a transzkérdések erősödtek fel az egyetemi világban, amit korábban senki nem tudott volna elképzelni.A szakember szerint a szólásszabadság végét jelentheti, ha ezek a folyamatok tovább erősödnek.

Heather MacDonald (baloldalt): Nem szabad megijedni, és el kell mondani az igazságot, nem szabad bocsánatot kérniForrás: MCC

Nem lehet kimondani majd az igazságot mások érzékenysége miatt, tehát mindenkinek öncenzúrát kell gyakorolnia. Példaként hozta fel, hogy bírókat azért nem neveztek ki az Egyesült Államokban, mert évtizedekkel korábban bírálták a multikulturális társadalmat. Ez teljesen elképesztő – tette hozzá. Az oktatásnak pont arról kell szólnia, hogy mindenről lehet beszélni, de ez a szélsőbaloldali törekvés teljesen szembemegy ezzel. Mindezt pedig kiegészítik a nagy techcégek, akik szintén eme totalitárius rendszer mellett szállnak síkra kreált érzékenységek nevében. Nem szabad megijedni, és el kell mondani az igazságot, nem szabad bocsánatot kérni – csak így lehet felvenni a harcot ezzel az őrülettel szemben – mondta Mac Donald. Nincsenek privilégiumok, nincsenek női, transz-, vagy éppen LMBTQ-privilégiumok csak azért, mert ez valakinek sértené az érzékenységét.