Az LMBTQ-lobbi élharcosai a tengerentúlon: Gates, Soros, Obama

Barack Obama, Soros György
Vágólapra másolva!
Napjainkban szinte már „természetesnek" tűnik, hogy a filmekben és sorozatokban egyre többször találkozunk nemcsak homoszexuális, hanem akár transznemű és más, valamely nemi kisebbséghez tartozó szereplőkkel. Igen nagy a valószínűsége, hogy ha az ember belenéz egy televíziós jogi drámába vagy más amerikai sorozatba (például Diane védelmében, A kijelölt túlélő etc.), akár röpke fél órán belül, de néhány epizód múlva már bizonyosan szembe találja magát az érzékenyítést célzó szórakoztatóipari propagandával. De mi állhat ennek a hátterében, és vajon lehetséges-e az, hogy a film- és sorozatipari „soft" érzékenyítés ma már párhuzamosan zajlik egy jogi és politikai harccal, sőt a lassú tudatformálás révén akár elő is segítheti társadalmilag az utóbbi áttörését? Túlzás-e, hogy Burbank és Hollywood is besegít Washington liberálisainak? Érezzük, hogy a „nem túlzás" lehetne itt a válasz. Most nézzük meg másik oldalról, másfajta tények felől is a dolgot: mi történt az elmúlt 10-12 év során az USA-ban jogilag ezen a téren?- teszi fel a jogos kérdést a Blogstar.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök első adminisztrációja idején, 2010-ben – a nemi alapú diszkrimináció elleni védelem kiterjesztésével, az 1964-es polgárjogi törvény VII. címe értelmében, a nemi (angolul gender) identitáson alapuló foglalkoztatási diszkriminációt explicite betiltották az Államokban a szövetségi foglalkoztatással összefüggésben. Ez volt az első lépés az érzékenyítésben.

Majd tíz évvel később az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága először döntött közvetlenül a transzneműek jogairól, amikor az R.G. & G.R. A Harris Funeral Homes Inc. kontra Equal Employment Opportunity Commission (Equal Employment Opportunity Commission) -ügyben úgy ítélte meg, hogy az említett polgárjogi törvény VII. címe szerinti – a foglalkoztatás során alkalmazott – nemi megkülönböztetéssel szembeni védelem kiterjed a transznemű munkavállalókra is.

A videofelvételről készült képen Barack Obama volt amerikai elnök videokonferencia keretében mond beszédet a demokraták négynapos elnökjelölt-állító konvenciójának harmadik napján, 2020. augusztus 19-én. Az eseménynek a Wisconsin állambeli Milwaukee egyik konferenciaközpontja adott otthont Forrás: MTI/EPA/DNCC/-

A megfizethető ellátásról szóló 2010-es szövetségi törvény (angol nevén Affordable Care Act vagy „Obamacare") megtiltja a legtöbb egészségbiztosítónak a nemi identitás és a transznemű státusz alapján történő megkülönböztetést.

Ugyancsak 2010-től az USA külügyminisztériuma lehetővé tette a nemi identitásuknak megfelelő útlevél megszerzését azoknak a transznemű személyeknek, akik igazolni tudják, hogy nemváltás miatt klinikai kezelés alatt állnak, vagy már részesültek előzetes klinikai kezelésben.

2015 óta az Obamacare-törvény 1557. szakasza értelmében tilos „a nemi identitáson vagy a férfiasságról vagy nőiességről alkotott sztereotip elképzeléseknek való megfelelés hiányán alapuló megkülönböztetés" a szövetségi finanszírozású egészségügyi intézményekben, illetve a szövetségi támogatású egészségügyi programokban és tevékenységeknél.

2017-ben még csak 647 munkáltató biztosított olyan egészségügyi ellátást a munkavállalóknak, amely fedezi a nemváltáshoz kapcsolódó egészségügyi költségek egy részét is (vagy akár az egészet).

Azóta ez a szám folyamatosan növekszik.

A transzneműek Amerika-szerte egyre jobban igénylik a jogszabályi elismerést a nemek közötti „váltás" során szükséges névváltoztatáshoz. Az USA államainak többsége ma már engedélyezi a nemi jelleg, és ezzel együtt az illető nevének megváltoztatását a születési anyakönyvi kivonatban. Ehhez vagy a meglévő születési anyakönyvi kivonatot lehet módosítani, vagy akár újat bocsátanak ki a kérvényező részére. Egyes államok ugyanakkor orvosi igazolást kérnek ehhez (a nemátalakító műtétről), például Texasban – az általános eljárás szerint – bírósági végzésre van szükség a gender hivatalos megváltoztatásához, és miután az illető megkapta a bírósági végzést, felhasználhatja azt a személyazonosító igazolvány vagy egyéb dokumentumai módosításához. Nevada állam ugyanakkor már 2016-an megszüntette a nemváltoztató műtétigazolásának szükségességét a születési anyakönyvi kivonatoknál.

Több magát érdekvédőként értelmező civil szervezet áll ki a transzterhességgel (is) összefüggő jogok megvalósításéért.

Például olyan egészségügyi szolgáltatások nyújtásáért az ellátásban, amelyek szerintük összefüggnek a transz férfiak reproduktív ellátási szükségleteivel – ideértve pl. a mell-/mellkaskezeléshez való hozzáférést, a fogamzásgátlást, méheltávolítást, a hormonkezeléseket, az abortuszt, valamint a születés előtti, szülés alatti és utáni (terhességi) gondozást.

2014-ben a Midwives Alliance of North America (MANA) nevű szervezet „revízió alá vette"a nemi szempontokat is magában foglaló nyelvezetet, vagyis például azt, hogy a transz férfiak reproduktív egészségügyi ellátásával összefüggésben milyen nyelvezet lenne kívánatos, illetve elfogadható. Így az „anya", a „terhes nő" megjelölésekről a „terhes egyén" vagy a „(meg)szülő páciens" (birthing patient) fogalmakra való áttérést javasolta.

Barack Obama, Soros György Forrás: AFP/Saul Loeb, Fabrice Coffrini

A Planned Parenthood szervezet (PPFA, a neve magyarul tervezett szülőséget jelent) szociális és etnikai kisebbségi szempontok alapján alakította ki saját tevékenységét, ezért a transznemű reproduktív egészségügyi ellátásban is különösen a szegényebb, migrációs hátterű és rosszul ellátott populációkat és közösségeket célozza meg, és elsősorban az ő számukra kíván célokat és szolgáltatásokat megvalósítani. Fontos célja, hogy a szegényebb transzneműek jogi sikerét konkrét gyakorlati és intézményi „eredményekkel" támassza meg, a társadalomformálást is küldetésének tekintve; a szervezet jogokat fogalmaz meg, és jogi rendezvényeket is támogat, valamint ellenez például a kiskorúakat védő szülői hozzájárulásról szóló egyes jogszabályokat is.

A PPFA több olyan államban (például Indianában és Kentuckyban) is kínál nemi hovatartozást megerősítő, transznemű hormonkezelést, amely államokban ez az ellátás korábban az értékmegőrzőbb szellemű szembenállás okán is korlátozott volt, és ahol a helyi törvényhozók a transzgender ideológia előretörését akadályozó rendeletek, illetve jogszabályok elfogadására törekedtek.

A PPFA nonprofit szervezetként adómentességet élvez, és több mint ötven éve szövetségi támogatásban részesül. Igaz, az amerikai adófizetők pénzéből jutó támogatást a szervezet nem használhatja közvetlenül például abortusz finanszírozására.

Ugyanakkor közvetve mégis ezeknek a támogatásáról van valójában szó, a szervezet forrásainak átcsoportosítása miatt. A Planned Parenthoodot Soros György alapítványi hálózata, a Bill & Melinda Gates Alapítvány, a Warren Buffett Alapítvány és például a Turner Alapítvány is pénzeli.

Illusztráció Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Mindez jól mutatja, hogy ma már mekkora gazdasági-hatalmi hátteret kapnak a transzgender jogok kiszélesítésének és általánossá tételének hívei a nyugati világnak régóta kulturálist irányt szabó Egyesült Államokban, és hogy mindezen újabb trendek és folyamatok – részben a már említett soft power tudatipar eszközei révén – idővel még jobban áthatnak majd társadalmilag a nyugati civilizáció különböző más régióira is.