Nyugat-Európában már szinte nincs földgáz

gázcső földgáz gázvezeték
Gas pipes are photographed at the gas compressor station in Velke Kapusany, Slovakia, on September 2, 2014. Slovakia has opened a reverse gas pipeline that will get to Ukraine up to 10 billion cubic meters (353 billion cubic feet) of natural gas per year. AFP PHOTO/JOE KLAMAR / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió már elhasználta a tavaly nyáron elraktározott földgázmennyiség több mint 95 százalékát - írja az RT. Magyarországon - az orosz gázszerződés miatt - nincs ilyen gond, a rezsicsökkentés miatt ráadásul európai viszonylatban kivételesen olcsón jutnak hozzá az emberek.
Vágólapra másolva!

Európa-szerte a földalatti gáztárolók (UGS) 95,3%-ban üresek voltak a Gazprom adatai szerint. Az orosz energetikai óriás és földgáz exportőr Gas Infrastructure Europe (GIE), az európai gázinfrastruktúra-üzemeltetők érdekeit képviselő szövetség adataira hivatkozik.

Drasztikus szinten az európai tárolókban levő földgázmennyiség Forrás: shutterstcok

Ez azt a megdöbbentő tényt jelenti, hogy a tél hátralevő részére már csak Európában a nyáron eltárolt mennyiség 4,7 százaléka áll rendelkezésre.

A tárolt aktív gázmennyiség 21%-kal vagyis 8,3 milliárd köbméterrel kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Tehát összeségében már 44,8 milliárd köbméter földgázt visszaszívtak az európai földalatti tározókból a tél folyamán.

A Gazprom adatai szerint az Ukrajnai gáztartalékok mennyisége már a minimális 10,6 milliárd köbméteres szintre esett vissza, ami 45 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

Korábban a hét folyamán az egyik legnagyobb gáztároló infrastruktúrával rendelkező német hatóságok is drasztikus visszaesésről számoltak be. Németországban történelmi mélyponton van a tárolt gázmennyiség az előző évhez képest.

A nyugat-európai országokba irányuló orosz gázszállítások már 2021 közepén csökkenni kezdtek, és a csökkenés 2022 elején felgyorsult.

A Gazprom azonban ismételten határozottan hangsúlyozta, hogy továbbra is szigorúan a meglévő szerződéseknek megfelelően szállítja Európának a gázt, ha erre megvan az akarat.

Az orosz fél szerint továbbra is jöhetne a földgáz Európába, csak az európai fél akaratán múlik a korábbi szerződések folytatása Forrás: AFP/Joe Klamar

Ennek ellenére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton szándékosan károsnak nevezte a Gazprom ellátási politikáját.

Tehát elmondható, hogy az Európai Bizottság részéről nincs meg az akarat a szállítások folytatására.

- mondta a müncheni biztonsági konferencián tartott beszédében, amelyet az Anadolu hírügynökség idézett.

A Bizottság szerint a közelmúltig az EU energiaszükségletének csaknem negyedét (24%-át) gázzal fedezte, amelynek 90%-át importból fedezte. Az import mintegy 40%-a a Gazpromtól származott.