SorosLeaks: A francia sajtó is a Magyar Nemzet cikksorozatától hangos

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet a Soros-hálózat hazánkkal szembeni tevékenységét leleplező, az angol és a német mellett franciára is lefordított cikksorozata immár a francia balliberális oldal vezető orgánumában is téma - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Le Monde párizsi napilap új cikkében ultraprofi destabilizációs kampányt emlegetve ír azokról a videóinterjúkról, amelyekben a Soros-hálózat illetékesei, álcivil aktivisták és szakértők szokatlanul őszintén beszélnek arról, hogy Magyarországot kipécézték az Európai Unióban, ahol kettős mérce érvényesül, a liberális újságírók pedig összejátszanak a „civil" szervezetekkel.

Soros György milliárdokat költ a hazánk elleni hadjáratára Forrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

A mintegy 400 ezres példányszámú Le Monde abban ugyanakkor téved, hogy a SorosLeaks-sorozat egy február 7-én közölt interjúval kezdődött volna meg Andrej Noskóval, aki korábban a Soros György által finanszírozott Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) egyik igazgatója volt. Valójában Nosko egy korábbi, február 2-án ismertetett interjúban korábban is kiteregette a balliberális szennyest, amikor beszámolt arról:

  • Lengyelországot és Magyarországot valós érvek felsorakoztatása nélkül ostorozza a fősodratú média.
  • A magyar kormány népszerűségének az okait nem látják világosan.
  • A Magyarországról festett torz kép egyik oka, hogy az európai média színvonala az utóbbi időszakban lesüllyedt.
  • Óriási problémát jelent, hogy a külföldi tudósítók nem ismerik a valós magyarországi helyzetet, mert nem tudnak magyarul, és tájékozódni is a mások által kiválasztott, elfogult forrásból szoktak.

Hatalmas művelet

A Le Monde saját – ám meg nem nevezett – forrásai alapján „egy hatalmas titkosszolgálati művelet gyümölcséről" ír a Magyar Nemzethez eljuttatott videókkal kapcsolatban.

De – mint saját cikkéből kiderül – a Le Monde érte el a Mediapart francia oknyomozó portálnál, hogy vegye le vitafórumának, a Club de Mediapartnak az egyik blogját, amelyet egy bizonyos Samira Della jegyzett, és amelynek nyomán a Mediapart most Canossát jár a saját olvasói előtt.

A Mediapart fórumán megjelent, ám azóta elérhetetlenné tett cikk Vincent Peyregne magánbeszélgetéseire hivatkozik. Ebben a Lapkiadók Világszövetsége, a WAN-IFRA francia elnök-vezérigazgatója felfedte, hogy az irányítása alatt álló szervezet milyen módon vett részt a hazánk ellen szervezett lejárató kampányban.

Többek között:

  • – A WAN-IFRA az Open Society Foundations, vagyis a Soros Alapítvány támogatását is élvezi.
  • – A WAN-IFRA Magyarországról készített felmérései azoknak az újságíróknak az asztalára kerülnek, akik nem vagy alig ismerik hazánkat, és akik a WAN-IFRA anyagaiból készült cikkeikkel hangolják a közvéleményt és a politikusokat Magyarország ellen.
  • – A WAN-IFRA vezetője elismerte azt is: volt már példa arra, hogy a szervezet az Európai Unión keresztül gyakorolt nyomást Magyarországra.

A Mediapart arra hivatkozva távolította el a bejegyzést, hogy az nem felel meg a szerkesztési elveinek.

A Magyar Nemzet képernyőkép segítségével lementette a cikket még a törlése előtt, így az legörgetve eredetiben is olvasható ITT.