Nyolcvan kilométerre sodort egy bikát az áradás Új-Zélandon, túlélte

FRANCE OUTSIDE 74 ALPS HAUTE-SAVOIE ABUNDANCE ANIMALS COWS BOVINE SPIRE SAMOENS ONLYFRANCE EXTERIOR WESTERN EUROPE EU RACE ABONDANCE HAUTE SAVOIE COL DE JOUX PLANE BERNARD JAUBERT ANIMAUX AUVERGNE RHONE ALPES AUVERGNE-RHONE-ALPES Horizontal MOUNTAIN ANIMA
FRANCE. HAUTE SAVOIE (74) COWS ABONDANCE RACE GRAZING ON MOUNTAIN PASTURE AT JOUX PLANE (Photo by BERNARD JAUBERT / ONLY FRANCE / Only France via AFP)
Vágólapra másolva!
Nyolcvan kilométert sodródott egy bika a megáradt folyóban Új-Zéland nyugati részén - írja a The Guardian. Az állat egy héttel az eltűnése után bukkant fel épségben.
Vágólapra másolva!

A gazda, akié az állat volt, azt mondja, a bika akkor tűnt el, amikor özönvízszerű áradás sújtotta a farmját.

A jószág belesodródott a hömpölygő folyóba és csodával határos módon túlélte a megpróbáltatást, egy héttel később ugyanis épségben előkerült.

Tony Peacock elmondta, hogy a 18 hónapos bikát 37 másik társával legeltetett egy karámban Shenandoah területén, a Maruia folyó felett február 10-én, amikor zuhogni kezdett az eső. Az előrejelzés szerint 60 milliméternyi csapadékot jósoltak, amiből 160 milliméter lett végül.
Ekkora esőre nem volt felkészülve. Míg néhány állatot meg tudott menteni az áradó víztől, ezt a bikát nem.

Illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

Egy héttel később Peacock meglepő telefonhívást kapott az Ospri mezőgazdasági vállalattól:

egy westporti farmernél volt a bika, a fülében lévő szám alapján azonosították.

Mikor felhívtam, a gazda azt mondta, reggel épp vitte ki a teheneit, amikor hangot hallott a közeli szedresből, ekkor látta meg a rémült állat fejét. Látszott rajta, hogy kimerült volt, de nem sérült meg.

Peacock úgy véli, hogy a fiatal bika csodával határos módon élte túl az utazást: besodródott a Maruia folyóba, a 10 méter magas Maruia-vízesésen, majd becsatlakozott a Buller folyóba és a sziklás részen, egy hosszú kanyargó útvonalon az alsó szakaszon végül elkerülte, hogy a tengerbe sodródjon.

A farmer nagyon örül, hogy visszakapta az állatot.

Új-Zéland nyugati partja sűrűn ki van téve az árvíznek. 2021-ben 500 házat öntött el a víz, amelyek közül 100 lakhatatlanná vált. Becslések szerint a két egymást követő árvíz ebben a hónapban 21,5 és 43 millió dollár közötti károkat okozott.

Címlapi képünk illusztráció!