Erős, 6,2-es földrengés volt a nyugat-indonéziai Padangban pénteken - írja az AP News. A szumátra-szigeti partoknál két ember meghalt, húszan megsérültek, sok épület megrongálódott.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata szerint a 6,2-es erősségű földrengés körülbelül 66 kilométerre észak-északnyugatra volt a nyugat-szumátrai Bukittinggi városától. 12 kilométerrel a földfelszín alatt volt a rengés központja.

Lakosok egy megrongálódott épület romjai közelében az indonéziai Pasamanban 2022. február 25-én, a Richter-skála szerinti 6,2-es földrengés utánForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Adi Prima

Suharyanto, az Országos Katasztrófavédelmi Ügynökség vezetője elmondta, hogy legalább ketten meghaltak Nyugat-Pasaman kerületben – az epicentrumhoz legközelebbi területen –, és további 20 ember megsérült. A földrengés egy földcsuszamlást is kiváltott a kerületben. Dwikorita Karnawati, az Indonéz Meteorológiai, Klimatológiai és Geofizikai Ügynökség vezetője szerint szökőár veszélye nem áll fenn, de figyelmeztetett az esetleges utórengésekre.

Padangban az erős rezgés miatt pánikba estek az emberek, a nyugat-pasamani kórházból evakuálják a betegeket.

Állítólag a szomszédos Malajziában és Szingapúrban élők is érezték a rengést. A szemtanúk arról számoltak be, hogy ajtóik és székeik remegni láttak, a falakra rögzített fotók és festmények remegtek. 

Hamsuardi, a Nyugat-Pasamani kerület vezetője elmondta, hogy a pénteki földrengés több tucat házban és épületben okozott kárt. A hatóságok még gyűjtik az információkat az érintett területeken bekövetkezett károk teljes mértékéről. 

Indonézia hajlamos a földrengésekre és vulkánkitörésekre.  2004-ben egy erőteljes Indiai-óceáni rengés és szökőár közel 230 000 embert ölt meg.