Ez történt az orosz-ukrán háborúban péntek estig

Ukrán válság 2022, Oroszország, Armjanszk, orosz csapatok, tank, katona, orosz hadsereg, orosz egységek, Krím, PUTYIN, Vlagyimir
Armjanszk, 2022. február 25. Orosz harcjárművek a krími Armjanszk közelében 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Emilio Morenatti MTI/EPA/STRINGER
Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte Ukrajna megtámadását, Zelenszkij ukrán elnök bevezette a hadiállapotot, később pedig megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával. Éjszaka is folytatódott a csütörtökön megkezdett hadművelet. Kora délutánig a történésekkel kapcsolatos összefoglalónk ide kattintva olvasható. Az ukrán elnök fegyverbe szólította az ukrán civil lakosságot, miközben a helyszíni jelentések szerint az oroszok már Kijevben vannak. Eddig tízezer fegyvert osztottak ki a civil önkéntesek részére, és a lakosságot felkérték Molotov-koktélok készítésére és az orosz hadsereg elleni használatára. Moszkva válaszul a brit tilalomra kitiltotta a brit gépeket az orosz légtérből. Eddig legalább több mint 100 ezer ember elhagyta Ukrajnát, csak Lengyelországba 29 ezren menekültek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok által létrehozott, Bukaresti Kilenceknek nevezett országcsoporthoz fordult segítségért. A tudósításokból az derül ki, hogy az oroszok mélyen behatoltak Kijevbe, és az ukránok hidakat robbantanak fel az orosz csapatok akadályozása érdekében, de az orosz deszantosok nyugat felől blokkolták Kijevet. Az ukrán hadsereg szerint megállították az orosz inváziót Csernyihiv megyében. Közben megkezdte az átcsoportosítást az ukrán határhoz a Magyar Honvédség, és mint kiderült, Magyarország természetesen mind a humanitárius segítségnyújtásra, mind a NATO-s és EU-s kötelezettségekből adódó feladatokra felkészült. Közben mindkét fél jelezte a tárgyalási szándékát adott feltételek biztosítása esetén. Nagyon erős szankciócsomagot jelentett be az EU, már külföldön használhatatlanok az amerikai feketelistára (SDN-lista) került orosz bankok által kibocsátott bankkártyák.    
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a hadműveletek Ukrajnában. Percről percre tudósításunkat ide kattintva érheti el. Az események összefoglalója kora délutánig pedig az alábbi linken érhető el.

Fegyverbe hívták a civil lakosságot, kitiltották az oroszok a briteket az orosz légtérből

Az ukrán védelmi minisztérium felszólította a civileket, hogy harcoljanak a támadó orosz csapatok ellen - írja a Magyar Nemzet.

Egy férfi Kalasnyikov AK-47-es gépkarabéllyal sétál Kijev központjában 2022. február 25-én Forrás: AFP/Daniel Leal

A Magyar Nemzet beszámolója szerint már a háború tegnapi kirobbanása után felhívást tettek közzé, amelyben azt írták, leegyszerűsítették a csatlakozás folyamatát, egy egyszerű személyi igazolvány bemutatásával bárki bevonulhat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról írt, hogy
mindenkinek adnak fegyvert, aki meg akarja védeni az országot.

A legfrissebb jelentések szerint az orosz páncélosok már Kijev külvárosaiban vannak.

- mondta a brit védelmi miniszter a Sky Newsnak. Ben Wallace szerint az orosz hadseregnek nem sikerült tartania az invázió ütemtervét.

Ben Wallace brit külügyi tárcavezető Forrás: AFP/Leon Neal

Megtiltották az orosz hatóságok, hogy a brit légitársaságok gépei leszálljanak az ország repülőterein, vagy belépjenek az orosz légtérbe

- írja a BBC.
A tiltás a válaszlépés arra, hogy az Ukrajna elleni támadás miatt hozott szankciók részeként

A BRITEK HASONLÓ TILALMAT RENDELTEK EL AZ OROSZ NEMZETI LÉGITÁRSASÁG, AZ AEROFLOT GÉPEIRE.


A British Airways már a tilalom előtt közölte, hogy a konfliktus miatt elkerülik az orosz légteret. A társaság általában heti három járatot közlekedtetett Moszkva és London között.

29 ezer ember menekült Ukrajnából Lengyelországba csütörtökön, legalább már 100 ezren elhagyták az országot

Mint korábban megírtuk, eddig legalább 100.000 ember menekülhetett el Ukrajnából.

Csaknem 29 ezer ember kelt át eddig az ukrán-lengyel határon csütörtökön - közölte a lengyel határőrség a Twitter közösségi honlapján.

A péntek reggel tett bejegyzés szerint előző nap az Ukrajnával közös határszakaszon összesen 38 200 utas kelt át az ellenőrzőpontokon, ebből 9200-an Ukrajna, 29 ezren pedig Lengyelország irányába.

Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője egy péntek reggeli interjúban közölte: az érkezők mintegy fele szóbeli nyilatkozatot tett arról, hogy az előző napi orosz hadművelettel kirobbantott háború elől menekül.

Emberek bújnak el egy kijevi bunkerben 2022. február 25-én a kora reggeli órákban Forrás: AFP/Sergei Chuzavkov

A regionális határőrség szóvivője, Andrzej Popko csütörtök délután közölte: Ukrajnából a hiányos vagy érvénytelen személyazonossági dokumentumokkal érkezőket is beengedik Lengyelországba, az ilyen személyeknek 15 napon belül kell rendezniük az iratokat az ukrán konzulátuson vagy valamelyik lengyel vajdasági hivatalnál.

Csütörtökön az Ukrajnával határos két lengyel vajdaságban összesen kilenc befogadóközpontot létesítettek a határőrség, a helyi hatóságok és az idegenrendészeti hivatal közreműködésével.

Helyszíni beszámolók szerint az ukránok többsége a már egy ideje Lengyelországban tartózkodó, ott dolgozó rokonokhoz, ismerősökhöz utazik tovább. Szemtanúk szerint az egyik legforgalmasabb határátkelő, Medyka környékén személygépkocsik ezrei parkolnak, a Lengyelországban élő ukránok ott várnak az Ukrajnából érkező hozzátartozóikra.

Ukrán állampolgárok érkeznek a lengyelországi Medykába 2022. február 24-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Míg csütörtökön a forgalom mérsékelt növekedését jelentették az Ukrajnával közös határátkelőkön, a határőrség péntek reggeli beszámolói szerint a forgalom már jelentősen fokozódott, a határőrök ezért megemelt létszámban teljesítenek szolgálatot.

A határ irányába a háború elől gyalog vagy biciklivel menekülő emberek is tartanak

- hangzott el a határövezeti tudósításban.

Több mint tízezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az utóbbi 24 órában, egyharmaduk pedig már el is hagyta az országot Magyarország és Bulgária felé.

- közölte pénteki sajtóértekezletén Lucian Bode román belügyminiszter.

Segíti az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt - elsősorban Kárpátaljáról - érkező menekültek ellátását a debreceni önkormányzat, összefogva a helyi karitatív testülettel - jelezte a városháza sajtószolgálata az MTI-nek pénteken.

Közleményük szerint a karitatív testület saját meglévő készleteiből segélyszállítmányt indít a magyar-ukrán határ közelében kialakított, egyházi fenntartású raktárbázisra.

Ezenkívül a debreceni Auchan áruházban (Kishatár utca 7.) gyűjtőládákat helyeznek ki, ahol elsősorban azonnali fogyasztásra alkalmas élelmiszereket, bébiételeket, édességet, törölközőket, takarókat, párnákat, pelenkákat helyezhet el bárki, aki segíteni szeretné a kárpátaljai menekültek ellátását - írták.

Ukrán állampolgárok érkeznek a lengyelországi Medykába 2022. február 24-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Az Európai Unió sürgősségi segítséget nyújt Ukrajnának, és készen áll a szomszédos országok megsegítésére is az otthonukat elhagyni kényszerült ukránok ellátásában - közölte Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős biztos pénteken.

Akár ötmillió menekült is útra kelhet Ukrajnából, ha a helyzet tovább romlik; az ország egyes részein már fogyóban az üzemanyag, a készpénz és a gyógyszerek

- mondta el az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője, Shabia Mantoo pénteken Genfben - az MTI beszámolója szerint.

A Fidesz és a KDNP adománygyűjtést szervez az Ukrajnából, Kárpátaljáról Magyarországra menekülők számára - közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

– hangoztatta az ukrán elnök a Twitter-bejegyzésében.

Önkéntesek, egyikük AK-47-es puskával a kezében, védik a Kijevbe vezető főutat 2022. február 25-én Forrás: AFP/Daniel Leal

A lvivi konzulátusát is bezárta Csehország

A kijevi nagykövetség bezárása után Csehország pénteken a lvivi (lembergi) konzulátusát is bezárta - jelentette be Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, aki biztonsági okokkal magyarázta a lépést.

Továbbra is működik a Moszkvában lévő cseh nagykövetség, bár a tavaly tavaszi cseh-orosz diplomáciai konfliktus óta csökkentett létszámmal.

Csehország ugyanakkor konzultáció céljából hazarendelte oroszországi és fehéroroszországi nagyköveteit - erősítette meg Lipavsky a sajtóértesüléseket.

Bezárják a szentpétervári és a jekatyerinburgi cseh konzulátust, és visszavonják a Karlovy Varyban és Brnóban lévő orosz konzulátusok működési engedélyét.

Vít Rakusan belügyminiszter bejelentette

A CSEH KORMÁNY AZ ELSŐ HULLÁMBAN MINTEGY 5000 UKRÁN MENEKÜLT BEFOGADÁSÁVAL SZÁMOL,

a menekültkérdés kezelésére a belügyminiszter 1,5 milliárd koronás különalap létrehozását javasolja.

Ukrán hadvezetés szerint orosz szabotőrök hatoltak be Kijevbe

Orosz diverzáns- és felderítőcsoport tevékenykedik az ukrán főváros, Kijev Obolony kerületében - figyelmeztetett pénteken az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöksége.
A közleményben arra kérték a Kijev északi részében, a Dnyeper folyó jobb partján lévő kerület lakóit, hogy

TÁJÉKOZTASSÁK A HATÓSÁGOKAT, HA GYANÚS JÁRMŰVEKET LÁTNAK, ÉS KÉSZÍTSENEK MOLOTOV-KOKTÉLOKAT A BETOLAKODÓK MEGSEMMISÍTÉSÉRE.

Azokat pedig, akik a főváros védelmében nem akarnak részt venni, arra kérték, hogy maradjanak otthon.

Ukrán katonák állnak egy BTR-3-as páncélozott személyszállító mellett Kijev északnyugati részén 2022. február 24-én Forrás: AFP/Daniel Leal

Hanna Maljar belügyminiszter-helyettes a nap folyamán korábban arról számolt be, hogy orosz katonák megszerezték az ukrán fegyveres erők két autóját Kijev környékén, átöltöztek ukrán egyenruhába, behajtottak Kijevbe Obolony kerületnél, és nagy sebességgel a főváros központja felé tartottak. A nyomukban pedig egy teherautókból álló konvoj haladt. A behatolókat még délelőtt tíz óra előtt sikerült az ukrán fegyveres erőknek semlegesíteniük.

Olekszij Aresztovics, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az UNIAN hírügynökség szerint kijelentette, hogy egyelőre minden, Kijevbe behatolt szabotőrcsoportot megsemmisítettek vagy elfogtak. Csak péntek reggel három ilyen csoportot derítettek fel a főváros különböző kerületeiben.

Az ukrán védelmi minisztérium péntek reggeli helyzetjelentése szerint az ukrán fegyveres erők mintegy nyolcszáz orosz katonával végeztek Ukrajna területén. A tárca adatai szerint péntek hajnali három óráig az orosz csapatok hét repülőgépet, hat helikoptert, több mint harminc harckocsit és 130 egyéb páncélozott harcjárművet veszítettek.

A magyarok biztonsága a legfontosabb, teljes kapacitással működnek az ukrán-magyar határátkelők és a magyar képviseletek

- jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten az Ukrajnában folyó orosz katonai akcióra utalva.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozik a sajtónak, miután részt vett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülésén az Országházban 2022. február 25-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kocsis Máté azt követően tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben, hogy részt vett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülésén, amelyen mások mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára adott tájékoztatást az Ukrajnában kialakult helyzetről.

A fideszes politikus azt mondta, meggyőződtek arról, hogy Magyarország kellőképen felkészült minden verzióra.

Az elhangzottak alapján úgy értékelt, Magyarország mind a humanitárius segítségnyújtást, mind a NATO-s és EU-s kötelezettségekből adódó feladatokra felkészült. Azt mondta, a honvédség és a rendőrség mindent megtett azért, hogy ne történhessen olyan esemény Magyarországon, amely "meglepetést vagy kárt okozna".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt követően nem sokkal közölte az Információs Hivatalból bejelentkezve pénteken Facebook-oldalán, hogy teljes kapacitással működnek az ukrán-magyar határátkelők és a magyar képviseletek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: Csudai Sándor - Origo

A miniszter elmondta, hogy a kijevi nagykövetség és a beregszászi, valamint az ungvári főkonzulátus minden munkatársa dolgozik, és segítséget nyújt a magyaroknak és a nem magyaroknak egyaránt.
Folyamatos a kapcsolattartás a magyar képviseletekkel és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) is. Majd hozzátette, hogy az Információs Hivatalban is minden munkatárs dolgozik, és folyamatosan figyelik az ukrajnai eseményeket.

Beszámolója szerint a pénteken, az ukrán válságból fakadó külügyi kérdések koordinálásáért létrejött külügyi koordinációs operatív törzs ülésének elején Íjgyártó István magyar nagykövet arról adott tájékoztatást, hogy a kijevi nagykövetségen a biztonságot kereső magyar állampolgároknak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint az Európa Tanács kijevi irodájának munkatársainak ideiglenes elhelyezést, tartózkodást biztosítanak.

Tájékoztatása szerint az ukrán fél Kárpátalján és Kijevben is látványosan megerősítette a magyar képviseletek védelmét.

Hidakat robbantottak fel az ukránok, hogy akadályozzák az orosz csapatokat

Kijev északnyugati határában az ukrán csapatok felrobbantottak három hidat, hogy így akadályozzák meg az ellenséges erők benyomulását a fővárosba - írja az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán szárazföldi erők közlése alapján.

Ukrán szolgálati egyenruhát viselő orosz katonák holttestei fekszenek egy járműben, miután lelőtték őket egy összecsapás során az ukrán fővárosban, Kijevben 2022. február 25-én Forrás: AFP/Sergei Supinsky


Olekszij Aresztovics, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója közölte pénteken, hogy jelenleg

HARCOK FOLYNAK A KIJEV ÉSZAKNYUGATI HATÁRÁBAN FEKVŐ HOSZTOMEL, VORZEL ÉS BUCSA TELEPÜLÉSEKNÉL.

Péntek reggel Kijevben járt a metró, az óvóhelyként működő megállókba viszont sokan leköltöztek, hogy menedékben legyenek esteleges tüzérségi támadás vagy légicsapás elől.

Állítólag nőtt a radioaktivitás szintje Csernobilnál

A mérőállomások jelentős része a radioaktivitás szintjének megemelkedését jelezte, miután az orosz csapatok megszállták a csernobili atomerőmű övezetét - közölte az ukrán parlament sajtószolgálata.

A HARCOK ÉS A MEGSZÁLLÁS MIATT NEM LEHET KIDERÍTENI, MIÉRT EMELKEDETT MEG A SUGÁRZÁS SZINTJE A CSERNOBILI TILTOTT ZÓNÁBAN

- tették hozzá.
Korábban az orosz katonai szóvivő azt mondta, hogy a létesítményt az orosz ejtőernyősök védik az ukrán nacionalistáktól.

Megkezdte az átcsoportosítást az ukrán határhoz a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség megkezdte az átcsoportosítást a magyar–ukrán határ közelébe – jelentette ki Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison tartott tájékoztatóján.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b) kezet fog egy T72-es típusú harckocsi legénységének tagjaival az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A parancsnok ugyanakkor kérte a lakosság türelmét, és felhívta a figyelmet arra, hogy

NAPPALI ÉS ÉJSZAKAI LŐGYAKORLATOKAT IS VÉGREHAJTHATNAK. A FELADATBAN NEMCSAK AKTÍV, HANEM TARTALÉKOS KATONÁK IS RÉSZT VESZNEK.

– mondta a parancsnok.

Hozzátette:

REMÉLIK, HOGY AZ OTT ÉLŐ LAKOSOK ÉRZIK, HOGY SZÁMÍTHATNAK A MAGYAR KATONÁKRA.

Az amerikai SDN-listára felkerült orosz bankok kártyáival nem lehet külföldön fizetni

Az amerikai feketelistára (SDN-lista) felkerült orosz bankok kártyáival nem lehet fizetni külföldön és a szankciókat támogató országokban bejegyzett online áruházakban. Ezeknek a bankoknak a kártyáival nem használhatóak továbbá az Apple Pay és a Google Pay szolgáltatásai - figyelmeztetett az orosz jegybank.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A jegybank ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Nyugat által szankciókkal sújtott orosz bankok kártyái korlátozás nélkül működnek és működni fognak Oroszországban, a kártyákhoz kapcsolódó számlákon lévő pénzeszközök teljes mértékben rendelkezésre állnak.

A szankcióval sújtott pénzintézetek a VTB csoport bankjai, a Szovkombank, a Novikombank, a Promvszjazbank (PSB) és az Otkritie, illetve részben a Sberbank.

Donyecki és luhanszki szakadár vezető: Oroszország tüzérségi támogatást nyújt a kelet-ukrajnai harci műveletekben, napokon belül átvehetik az irányítást

Az ukrán erők éjszakai ágyúzásának vannak halottai és sebesültjei a donyec-medencei fegyveresek soraiban, a szakadárok ugyanakkor napokon belül átvehetik az ellenőrzést a teljes területük felett - közölte a donyecki szeparatisták vezetője, Gyenisz Pusilin pénteken a Rosszija-24 tévécsatornán.

Az ukrán fegyveres erőket és a szakadárokat elválasztó vonalnál február 17-től vált súlyosabbá a helyzet. A donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" az utóbbi hónapok legintenzívebb ukrán ágyúzásáról számoltak be ezen az éjszakán. Pusilin hozzátette: a támadásban számos polgári infrastrukturális létesítmény megrongálódott, de voltak polgári áldozatok is.

Ukrán katonák harckocsikon haladnak a frontvonal felé az ukrajnai Luhanszk térségében 2022. február 25-én Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Oroszország tüzérségi támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szeparatista erőknek a harci műveletekben - derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet Leonyid Paszicsnik, az önhatalmúlag kikiáltott "luhanszki népköztársaság" vezetője adott pénteken a Rosszija-1 orosz tévécsatornának.

Elmondta, hogy a nehézségek ellenére a népi milícia egységei haladnak előre, "felszabadítva a luhanszki régiót".


- hangsúlyozta.

Szólt egyben arról, hogy nyolc év alatt az ukrán erők nagyon komoly, mélyen kiépített védelmet alakítottak ki, a magaslati helyeken lőállásokkal. Mindez megnehezíti a szakadár erők előrehaladását.

A luhanszki külügyek irányítója, Vlagyiszláv Dejnego és donyecki kollégája, Szerhij Pereszada pénteken az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval tárgyalt. A találkozón Dejnego kifejtette, hogy Oroszország különleges katonai művelete Ukrajna demilitarizálására hatékony eszköz abban, hogy a Donyeck-medencében béke legyen.

Ukrán tankok haladnak egy úton a kelet-ukrajnai Szjevjerodoneck közelében 2022. február 24-én Forrás: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Vlagyimir Putyin: Oroszország hajlandó tárgyalásokat folytatni Ukrajnával

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és elmondta:

Oroszország hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közreadott közlemény szerint Putyin elmondta:

Ukrán hadsereg szerint állítólag megállították az orosz inváziót Csernyihiv megyében

Az ukrán fegyveres erők egységei megállították az orosz csapatok offenzíváját a Fehéroroszággal szomszédos Csernyihiv megyében, megsemmisítve a betolakodók mintegy húsz harckocsiját és 15 egyéb haditechnikai eszközét - közölte pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál a szárazföldi erőkre hivatkozva.

Ukrán katonák lövésre készen Kijevben 2022. február 25-én Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A fegyveres erők közleményükben biztosítottak afelől, hogy Csernyihiv térségében az ukrán katonák tartják védelmi állásaikat.

A kelet-ukrajnai Harkiv megyeszékhely felett egy ukrán repülőgép lelőtt egy orosz Szu-35-ös vadászgépet

- közölte a Telegram üzenetküldő portálon Musztafa Najem, az infrastrukturális miniszter helyettese. Szerhij Borzov, a nyugat-ukrajnai Vinnicja megye kormányzója pedig a Facebookon arról adott hírt, hogy az ukrán erők lelőtték az orosz támadók egyik cirkálórakétáját a régió légterében.

A romániai határ közelében, a Krím félszigettől nyugatra fekvő Kígyó-szigetet Ukrajna ismét ellenőrzése alá volta - állította Vadim Deniszenko, a belügyminiszter tanácsadója.

- tette hozzá.
A Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban azonban minden irányban heves harcok folynak - adta hírül Vadim Bojcsenko, a város polgármestere.

Férfiak gyülekeznek egy katonai mozgósítási ponton Luhanszkban február 24-én Forrás: Sputnik via AFP/Valery Melnikov

A Fehéroroszországgal határos Zsitomir megyében pedig az orosz erők tüzérsége egy katonai laktanyát lőtt pénteken, egyelőre áldozatokról veszteségekről nem érkezett hír.

Ukrajna kész tárgyalni Oroszországgal a NATO-semlegességről, Putyin feltételeket támasztott

Zelenszkij elnök tanácsadója erősítette meg a hírt - írja a Mandiner.

– idézi az ukrán elnöki tanácsadó, Mikhailo Podoljak szavait a Reuters - számol be róla a Mandiner.


– fogalmazott Podoljak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: Origo

Vlagyimir Putyin két feltételt támasztott a tárgyaláshoz.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára még csütörtökön közölte, hogy Moszkva hajlandó tárgyalni Kijevvel a megadás feltételeiről. Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte készségét arra, hogy megbeszéléseket kezdjen ukrán kollégájával, amelynek középpontjában

a semleges státusz garanciájának megszerzése és a fegyverkorlátozás ígérete áll.

Ezen feltételek teljesülése Peszkov szerint

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken videóüzenetben arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy üljenek le tárgyalni, és vessenek véget a vérontásnak - írja az MTI.

- mondta Zelenszkij orosz nyelven.

- jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában az ukrán elnök videoüzenetét követően

Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donbassz frontvonalán az oroszok által támogatott lázadók ellen Forrás: EyePress News / EyePress via AFP

Orosz ejtőernyősök nyugat felől blokkolták Kijevet

Orosz ejtőernyősök elfoglalták Gosztomel repülőterét Kijev elővárosában, majd a légideszant fő erejével egyesülve nyugat felől blokkolták az ukrán fővárost

- jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken.
Konasenkov azt mondta, hogy a reptér elfoglalásakor

Állítása szerint az orosz erők nem szenvedtek el veszteségeket. A szóvivő azt ígérte, hogy az orosz erők nem fognak csapást mérni Kijev lakónegyedeire.

A szankciók a legmagasabb szintű orosz vezetőket fogják sújtani

Az ukrajnai hadműveletek miatt az Oroszország elleni uniós szankciók a legmagasabb rangú orosz vezetőket fogják sújtani - tudatta pénteken Emmanuel Macron francia államfő a parlament két házához intézett, levélben megfogalmazott üzenetében.

Az orosz hadsereg katonai járművei a krími Armyanskban 2022. február 25-én Forrás: AFP/Stringer

- derül ki a levélből, amelyet Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke olvasott fel a képviselőknek.

Arról döntöttek az uniós állam- és kormányfők, hogy "robosztus szankciós csomag lesz", amely figyelembe veszi a fokozatosság elvét - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett pénteki videóban.

Az Európai Unió célzott szankciókat fogadhat el Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel szemben, a megszorító intézkedések között egyebek mellett az érintettek uniós bankszámláinak befagyasztása szerepel - közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Brüsszelben pénteken.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei rendkívüli találkozót tartanak a hétvégén, hogy

- jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter pénteken a Twitteren. A találkozó vasárnap délután 3 órakor Brüsszelben lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a NATO-val közösen fogjuk védelmezni Magyarország határait és - utalva a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal felelőtlen ötletére, hogy fegyvereket és katonákat küldjön Magyarország Ukrajnába - azt is mondta, hogy nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba.