Ez történt péntek délutánig az orosz-ukrán háborúban

orosz-ukrán háború, Ukrán válság, 2022. Kijev, katona, jármű, ismeretlen repülőgép roncsai , Ukrán katona, Kijev,  conflict Horizontal
Ukrainian servicemen work by the wreckage of an unidentified aircraft which crashed into a private house in a residential area in Kyiv on February 25, 2022. - Russian forces reached the outskirts of Kyiv on Friday as Ukrainian President Volodymyr Zelensky said the invading troops were targeting civilians and explosions could be heard in the besieged capital. Pre-dawn blasts in Kyiv set off a second day of violence after Russian President Vladimir Putin defied Western warnings to unleash a full-scale ground invasion and air assault on Thursday that quickly claimed dozens of lives and displaced at least 100,000 people. (Photo by GENYA SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte Ukrajna megtámadását, Zelenszkij ukrán elnök bevezette a hadiállapotot, később pedig megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával. Éjszaka is folytatódott a csütörtökön megkezdett hadművelet. Az orosz egységek délután elfoglalták a csernobili atomerőművet, azért, hogy állításuk szerint ne kerülhessen a nacionalisták kezére. Éjjel megerősített hírek szerint túszul ejtették a csernobili atomerőmű személyzetét, éjjel pedig lőni kezdték Kijev városát is, ahol egy lelőtt orosz repülő darabjai becsapódtak egy lakóházba, jelentős károkat okozva. Közben az Európai Unió és az Egyesült Államok több új szankciós intézkedést rendelt el, ami az állampolgárok beutazását érinti, továbbá az elrendelt intézkedésekben érintik az orosz bankpiac 70 százalékát. A frissen bevezetett szankciók az ország pénzügyi szektorára, az energia- és közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyekre terjednek ki. Az Ukrajnában bevezetett hadiállapot miatt ideiglenesen korlátozzák „az állampolgárok egy bizonyos kategóriájának Ukrajnából való kiutazását - tájékoztatott az ukrán határőrség. Eszerint amíg fennáll a hadiállapot, addig a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának tájékoztatása szerint eddig mintegy százezren menekülnek Ukrajnában a harctevékenységek következtében.
Vágólapra másolva!

Az éjszaka folyamán folytatódott a megkezdett hadművelet, az oroszok már közelednek Kijev központjához, 10 kilométerre vannak tőle. Összegyűjtöttük a fontosabb fejleményeket az ukrajnai események kapcsán. (A percről percre közvetítésünk ide kattintva érhető el.)

Túszok Csernobilban

A Fehér Ház értesülései szerint túszul ejtették a csernobili atomerőmű személyzetét az orosz fegyveres erők A Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott: az USA mélységesen elítéli a túszejtést, valamint azt követeli, hogy engedjék szabadon a dolgozókat – írja az AP-re hivatkozva a Mandiner. Az orosz csapatok Belarusz irányából behatoltak Csernobil területére, majd alig néhány órával később el is foglalták. Az ukrán szárazföldi erők tanácsadója, Aljona Sevcova szintén arról számolt be, hogy az orosz haderők túszul ejtették az atomerőmű személyzetét.

Videófelvételről készült képfelvétel orosz páncélozott járművekkel az elfoglalt csernobili atomerőmű területén az ukrajnai Pripjatyban, 2022. február 24-én, csütörtökön Forrás: EyePress News / EyePress via AFP

Sevcova elmondta:

Orosz légideszantosok teljes ellenőrzésük alá vonták a csernobili atomerőmű körüli területet - jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken Moszkvában - az MTI beszámolója szerint.

- nyilatkozott a tábornok.

Határozott kiállás Ukrajna mellett, szigorú, erőteljes szankciókat jelentettek be Oroszország ellen

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői a csütörtök esti és éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Oroszország elleni új szankciócsomagról,

amely az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyek szankcionálására terjed ki.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Csúcstalálkozójukon az Európai Unió tagállami vezetői nyilatkozatot fogadtak el, és ebben rögzítették, hogy újabb szankciókat helyeznek kilátásba Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben is, elítélve Minszk szerepét az orosz támadásban.

A tagállamok közül Lengyelország, Szlovénia és Belgium szorgalmazta a lehető legerősebb szankciókat Oroszországgal szemben. Csehország, Lettország és Litvánia csütörtökön közölte, hogy felfüggeszti a vízumok kiadását orosz állampolgároknak, Japán és Ausztrália pedig további szankciókat vetett ki Oroszországra, tekintettel az Ukrajna ellen folyamatban lévő támadásra.

Petr Fiala cseh miniszterelnök sajtótájékoztatóján közölte, hogy felfüggesztik az orosz állampolgárok vízumigényléseinek feldolgozását Csehország diplomáciai képviseletein.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Eduard Heger szlovák (b), Petr Fiala cseh (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j2, takarva) a V4-ek miniszterelnökeinek egyeztetésén az Európai Unió állam- és kormányfői rendkívüli csúcstalálkozója előtt, amelyet az orosz-ukrán válság ügyében tartanak Brüsszelben, 2022. február 24-én Forrás: MTI/Fischer Zoltán

Mint mondta, kivételt a humanitárius ügyek képeznek. Hozzátette, hogy bezárják a szentpétervári és a jekatyerinburgi cseh konzulátust, és visszavonják a Karlovy Varyban és Brnóban lévő orosz konzulátusok működési engedélyét.

- mondta Orbán Viktor péntek hajnalban, a brüsszeli uniós csúcs után, a Facebookon közzétett nyilatkozatában.

- fogalmazott a miniszterelnök.

A magyar kormányfő elmondta: a csúcson egyetértettek abban, hogy a háború semmilyen konfliktushelyzetre nem jelenthet megoldást.

Hangsúlyozta, hogy az egységes szankciók nem érintik az energia területét, ezért, mint mondta, Magyarország és az Unió többi tagállamának energiaellátása a szankciók ellenére is biztosított.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU "egységesen kiáll" amellett, hogy felelősségre vonja Oroszországot Ukrajna lerohanásáért, és közölte, hogy

az EU által Oroszországgal szemben jóváhagyott új szankciók az orosz bankpiac 70 százalékát célozzák.

Az oroszok már Kijevet lövik

Két robbanás zaját lehetett hallani Kijev belvárosában pénteken kora reggel - jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség. A Fox News élőben közvetítette az eseményeket.

- írta Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Telegram-oldalán. Később azonban pontosította bejegyzését, mondván, hogy a robbanások zaját a légvédelem okozhatta, amint ellenséges repülőgépet vagy drónt lőtt le. Hozzátette: az eltalált repülőeszköz a város egyik kerületében zuhant le.
A törmelék eltalálhatott a Dnyipro partján egy kilencemeletes lakóházat, amely kigyulladt és három ember megsérült.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a kora reggeli órákban már "szörnyű orosz rakétacsapásokról" írt mikroblogján.

Oroszország péntek hajnalban ismét rakétákkal támadta Ukrajnát, de az orosz csapatokat több helyen megállították - jelentette ki péntek reggeli televíziós beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az elnök azt mondta, a rakétatámadások helyi idő szerint 4 órakor kezdődtek újra. Tájékoztatása szerint a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak.

Katonai pilóta sisakja egy lelőtt repülőgép roncsai mellett Kijevben, 2022. február 25-én Forrás: MTI/AP/Oleksandr Ratushniak

Több videó is megjelent a közösségi oldalakon arról, hogy a kijeviek közül sokan a metróállomásokon kerestek maguknak menedéket csütörtök éjszakára. A felvételek szerint sok megálló állomása megtelt, sokan matracokat, hálózsákokat is vittek magukkal.

A metróállomást óvóhelyként használó emberek Kijevben 2022. február 24-én Forrás: MTI/EPA/-

Vitalij Klicsko, aki 2014 óta Kijev polgármestere, az ITV brit kereskedelmi televízió Jó reggelt, Nagy-Britannia! (Good Morning Britain) című pénteki műsorában mondta, hogy kész harcolni.

- mondta az 50 éves többszörös világbajnok bokszoló.

Vitalij Klicsko hangsúlyozta, hogy az ukrán főváros veszélyben van, és a legfontosabb most a rendőrséggel és hadsereggel együttműködni a kritikus infrastruktúra, a lakossági áram-, gáz- és vízszolgáltatás biztosítása érdekében. Hozzátette, hogy a civilek készek katonákként megvédeni Kijevet.

Ukrán katonák dolgoznak egy ismeretlen repülőgép roncsai mellett, amely egy magánházba zuhant Kijev egyik lakónegyedében, 2022. február 25-én Forrás: AFP/Genya Savilov

Tízezer gépfegyvert osztottak ki Kijevben - számolt be róla a Mandiner. Fjodor Veniszlavszkij, a Nép szolgája frakció helyettese közölte, hogy az ukrán belügyminisztérium mintegy tízezer gépkarabélyt osztott ki a Területi Védelmi Erők (SzTO) kijevi önkéntes zászlóaljainak.

Kijevben csak az elmúlt néhány órában mintegy 10 ezer gépfegyvert adtak ki az önkénteseknek

– mondta a képviselő. A TASZSZ szerint Veniszlavszkij elárulta, hogy a fegyveresek jelenleg Kijev utcáin járőröznek
Az orosz csapatok és tankok már Kijev központjától mintegy tíz kilométerre vannak.

Ezzel elmondható, hogy gyakorlatilag elkezdődött Kijev ostroma. Az ukrán védelmi minisztérium Twitteren buzdítja lakosságot, hogy készítsenek Molotov-koktélokat a betörő orosz csapatok ellen.

Orosz katonai jármű, amit az ukrán területvédelmi erők lőttek le Kijevben, Ukrajnában, 2022. február 25-én Forrás: NurPhoto via AFP/Sergii Kharchenko/NurPhoto/Sergii Kharchenko

Szakadárok állítása szerint az ukrán biztonsági erők Horlivka környékét és a "donyecki népköztársaság" déli részét lövik

Az ukrán fegyveres erők péntek reggel lőtték a kelet-ukrajnai Horlivka külterületét és két települést a "donyecki népköztársaság" déli részén - számolt be Ivan Prikhodko, Horlivka polgármestere, valamint a szakadár terület képviselete.

A városi elöljáró a Telegram közösségi oldalán azt írta, hogy Horlivkában - helyi idő szerint 5 óra 30 perckor (magyar idő szerint 3 óra 30 perckor) ágyúzással kezdődött a nap. A központi erők és a szakadár területek közötti, a frontvonalon lévő falvakban hallatszottak a tüzérségi támadás robajai. Közölte, hogy egy iskolát ért támadásban meghalt két tanár.

Kutyáját viszi egy férfi az utcán egy tüzérségi találatot kapott ház mellett a délkelet-ukrajnai Mariupolban Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Adatai szerint az ukrán fegyveres erők aknavetőkkel és harckocsikból lőtték Horlivkát és környékét.

Támadták a Horlivka melletti Zajceve települést és Gagarin bányafalut is.
Arról is beszámolt, hogy az ukrán fegyveres erők Pantelejmonovka, Sztila és a terület déli részén fekvő Kulikovo települést ágyúzták és aknavetőkkel támadták.

Nem indítják újra az utasforgalmat Ukrajna második legnépesebb városában, az ország keleti részén fekvő Harkivban. A metró egyelőre nem szállít utasokat, de a felszíni közlekedés helyreállt - mondta a városi közigazgatási infrastruktúráért felelős helyettes vezetője.

Nő megy a tüzérségi találatot kapott házak között a délkelet-ukrajnai Mariupolban Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

118 ukrán katonai célpontot semmisítettek meg az orosz fegyveres erők a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint

Az orosz védelmi minisztérium péntek reggel kiadott tájékoztatása szerint előző nap 118 ukrán katonai célpontot semmisítettek meg az orosz fegyveres erők. Oroszország továbbra is fenntartja állítását, hogy civil célpontokat nem támad Ukrajnában.

Az ukrán belügyminisztérium ennek ellentmondó tájékoztatása szerint azonban az elmúlt 24 órában az orosz csapatok 33 civil célpontot támadtak meg. Volodimir Zelenszkij péntek reggel arról beszélt: az orosz inváziónak eddig 137 halottja és több száz sérültje van, köztük sok civil is. Az orosz és ukrán minisztériumok közlései a veszteségeket illetően nagyon eltérők, csak megbecsülni lehet a valós számokat.

Mintegy százezren menekülnek Ukrajnában a harcok elől

Mintegy százezren menekülnek Ukrajnában a harctevékenységek következtében – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Shabia Mantoo, a főbiztosság szóvivője szerint az államhatárokon belül tartózkodó menekülteken felül már ezrek hagyták el Ukrajna területét - írja a Mandiner.

A beregsurányi határátkelőnél menekülő polgárok a magyar-ukrán határszakaszon Fotó: Koncz Márton - Origo

– ismertette Mantoo. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa nem sokkal korábban átfogó védelmi intézkedéseket követelt a háborús felektől a civil lakosság és Ukrajna polgári infrastruktúrája számára.

Az Ukrajnában bevezetett hadiállapot miatt ideiglenesen korlátozzák „az állampolgárok egy bizonyos kategóriájának Ukrajnából való kiutazását - tájékoztatott az ukrán határőrség.

Eszerint amíg fennáll a hadiállapot, addig a 18 és 60 év között férfiak nem hagyhatják el az országot

- tájékoztat a Magyar Nemzet cikkében.