Orosz és ukrán veszteségek az első háborús nap után

Ukrán válság, 2022, Ukarjna, Kijev, repülőgép, roncs, lelőtt repülő
Kijev, 2022. február 25. Ukrán katonák vizsgálják egy lelőtt repülőgép roncsait Kijevben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen. MTI/AP/Oleksandr Ratushniak
Vágólapra másolva!
Az orosz és ukrán minisztériumok közlései a veszteségeket illetően nagyon eltérők, csak megbecsülni lehet a valós számokat, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az orosz haderő veszteségeinek száma 450 fölött van az invázió első napját követően − számolt be Ben Wallace brit védelmi miniszter, aki hozzátette, Moszkva támadása eddig nem nevezhető sikeresnek, a fő célt nem tudták teljesíteni az orosz egységek.

− fogalmazott Wallace.

Az orosz és ukrán minisztériumok közlései a veszteségeket illetően nagyon eltérők, sokszor teljesen valótlan számokról adnak tájékoztatást, emiatt pedig csak megbecsülni lehet a veszteségek és károk valós értékét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek éjjel népe felé intézett beszédében 137 katonai és civil áldozatról, valamint több mint háromszáz sebesültről számolt be. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása alapján emellett több mint 150 ukrán katona adta meg magát az orosz egységeknek.

Moszkva továbbá hetven katonai célpont, köztük tizenegy reptér, negyvenegy katonai jármű, tizennyolc tank és páncélozott harcjármű, valamint több légvédelmi rakétarendszer kiiktatásáról adott tájékoztatást.

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint az invázió első napján az orosz haderő nagy veszteségeket szenvedett el. Csaknem 800 halottról, több mint 30 likvidált harckocsiról, hét repülőgép és hat helikopter kilövéséről számoltak be. A tegnapi nap folyamán olyan hírek is megjelentek, miszerint csak a Harkov városában és annak közelében folyó harcok során háromezer orosz katona vesztette életét.

A veszteségekről szóló hírek manipulálása egyébként régóta az egyik legalapvetőbb hadi pszichológiai eszköz.

Ukrán katonák vizsgálják egy lelőtt repülőgép roncsait Kijevben 2022. február 25-én Forrás: MTI/AP/Oleksandr Ratushniak

A dezinformáció hatására az ellenfél harci morálja csökken, ez pedig végső soron arra késztetheti a harcoló katonákat, hogy megadják magukat.

Az információs hadviselés ezen formájának alkalmazása legutóbb például a 2020-as örmény–azeri konfliktus során volt megfigyelhető, s habár az azeri erők ténylegesen fölényben és hatékonyabban harcoltak, a hírek manipulálása is nagyban hozzájárult győzelmükhöz.