Zelenszkij: Oroszország újrakezdte a rakétatámadást

conflict Horizontal Ukrán válság, 2022. Ukrajna, Kijev, robbanás
Firefighters work at a damaged residential building at Koshytsa Street, a suburb of the Ukrainian capital Kyiv, where a military shell allegedly hit, on February 25, 2022. - Invading Russian forces pressed deep into Ukraine as deadly battles reached the outskirts of Kyiv, with explosions heard in the capital early Friday that the besieged government described as "horrific rocket strikes". The blasts in Kyiv set off a second day of violence after Russian President Vladimir Putin defied Western warnings to unleash a full-scale ground invasion and air assault that quickly claimed dozens of lives and displaced at least 100,000 people. (Photo by GENYA SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Oroszország péntek hajnalban ismét rakétákkal támadta Ukrajnát, de az orosz csapatokat több helyen megállították - jelentette ki péntek reggeli televíziós beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette: az újabb támadások azt bizonyítják, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók nem elégségesek.
Vágólapra másolva!

Az elnök azt mondta, a rakétatámadások helyi idő szerint 4 órakor kezdődtek újra. Kiemelte: a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak, az éjszakai támadást pedig az 1941-es náci támadásokhoz hasonlította.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (korábbi felvétel) Forrás: AFP/Sergei Supinsky

- fogalmazott Zelenszkij, hangoztatva, hogy az ukránok nagy hősiességet mutatnak.

- jelentette ki.
Méltatta továbbá azokat, akik Oroszországban tüntetnek a műveletek ellen, ám azt is hozzátette, hogy "a világ távolról figyeli, mi történik Ukrajnában".

Emellett leszögezte, hogy Moszkvának előbb-utóbb fel kell vennie a kapcsolatot Kijevvel, és hangsúlyozta, hogy minél előbb megteszi, annál kevesebb lesz a kár, orosz részről is.

Kijev elővárosában ukrán tűzoltók dolgoznak egy kiégett lakóépület mellett 2022. 02. 25-én Forrás: AFP/Genya Savilov

Azt is elmondta, hogy pénteken a NATO kelet-európai tagállamai által nyújtandó védelmi segítségnyújtásról egyeztetett Andrzej Duda lengyel elnökkel. Twitter-üzenetében hozzáfűzte, hogy megvitatták azt is, miként lehet Moszkvát tárgyalóasztalhoz ültetni.

"Háborúellenes koalícióra van szükség" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon állapodtak meg az Oroszország elleni új szankciókról, amelyek hatálya az ország pénzügyi szektorára, az energia- és közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyekre terjed ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, így a fővárosban is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.