„Ebben a pillanatban egyetlen sérültünk vagy sebesültünk sincs, még az orra sem folyik senkinek" – mondta a csecsen vezető.

A mandiner.hu beszámolt róla, hogy több csecsen fegyveres alakulat megjelent már Ukrajna keleti, északi és északkeleti határainál.

Az orosz Telegram-csatornákon egy olyan felvétel jelent meg, amelyen Groznijban, az oroszországi Csecsenföld központjában csecsen katonák teljes felszerelésben vonulnak.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, egyben Vlagyimir Putyin közeli szövetségese szombaton azt nyilatkozta: csecsen harcosok mentek Ukrajnába, hogy segítsék az orosz hadsereg alakulatait, emellett pedig felszólította az ukránokat, hogy buktassák meg kormányukat – írja a Reuters.

Egy interneten közzétett videóban Kadirov azzal dicsekedett, hogy a csecsen egységek eddig nem szenvedtek veszteséget, és azt mondta, hogy az orosz erők könnyedén elfoglalhatnák a nagy ukrán városokat, köztük a fővárost, Kijevet is, de kímélniük kell az emberéleteket.

Ebben a pillanatban egyetlen sérültünk vagy sebesültünk sincs, még az orra sem folyik senkinek" – mondta Kadirov, cáfolva a szerinte ukrán forrásokból származó hamis jelentéseket. „Az elnök helyesen döntött, és minden körülmények között teljesítjük a parancsait" – tette hozzá.

Kadirov pénteken arra buzdította az ukránokat, hogy lázadjanak fel a kormányuk ellen, amely szerinte „neonácikból" áll.

A csecseneket már korábban is bevetették külföldön a Kreml katonai műveleteinek támogatására, például Szíriában és Grúziában.