Orosz-ukrán háború: Ez történt vasárnap estig

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Kijev, katona
Kijev, 2022. február 26. Ukrán katona halad el egy kiégett katonai teherautó maradványai mellett Kijevben 2022. február 26-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott az ukrán-orosz háború vasárnap is. A csütörtök hajnalban megkezdett offenzíva után egyre több ország tiltja ki a légteréből az orosz repülőgépeket, az oroszok válaszul szintén hasonló intézkedéseket rendelnek el. Zelenszkij ukrán elnök vasárnap bejelentette, hogy létrehoznak egy külföldiekből álló önkéntes zászlóaljat. Az ENSZ adatai szerint egyre többen hagyják el az országot. Magyarország teljesen felkészült és korlátozás nélkül fogadja a menekülteket, továbbá országunk segít enyhíteni a térségben a humanitárius károkat is. Orbán Viktor azt mondta az M1-nek adott rendkívüli interjújában, hogy háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség. Putyin közben több megerősített forrás szerint is különleges szolgálati módba léptette az orosz nukleáris erőket. Az ukrán védelmi erők Harkovban visszaverték a reggeli orosz előrenyomulást, közben Kijevben az előző napokhoz képest viszonylagos nyugalom van és a harcok az elővárosokra korlátozódtak. Több ország fegyverekkel segíti Ukrajnát, miközben Fehéroroszországba elindult az ukrán hivatalos küldöttség tárgyalni az oroszokkal.
Vágólapra másolva!

Az Origo percről percre tudósítását ide kattintva olvashatja.

Magyarország szerepet vállal a humanitárius katasztrófa enyhítésében, rengetegen menekülnek az ENSZ adatai szerint

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen tartott sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter a külügyi koordinációs operatív törzs ülésén Forrás: KKM/Kkm

A miniszter hangsúlyozta, Magyarország befogadja a bajba jutottakat és Kárpátaljára is küld segítséget. Kárpátalja kormányzójának kérésére vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot hoztak a térség üzemanyag-ellátási krízisének enyhítésére a külügyminiszter tájékoztatása szerint.

- közölte Szijjártó Péter, hozzátéve: minisztériuma hétfő reggel újabb egymillió eurót bocsát a segélyszervezet rendelkezésére a következő segélyszállítmány összeállításához.

Már mintegy 368 ezer ember menekült el a harcok elől Ukrajnából az orosz invázió három nappal ezelőtti kezdete óta, a menekülők több mint fele Lengyelországba ment - jelentette vasárnap az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a lengyel hatóságok, hozzátéve, hogy a menekültek száma folyamatosan nő.

Hatalmas tömegek várakoznak Beresgsuránynál a belépésre. Magyarország korlátozás nélkül befogad minden menekültet Fotó: Koncz Márton - Origo

Ez az adat a különböző országok hatóságai által megadott adatok összesítése - írta az ENSZ-szervezet a közleményében.

Csaknem 200 ezer ember Lengyelországba menekült csütörtök óta a lengyel határőrség szerint.

Putyin különleges szolgálati módba léptette az orosz nukleáris erőket

.Különleges szolgálati mód bevezetését rendelte el az orosz hadsereg elrettentő erőinél Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nyugat részéről elhangzott agresszív kijelentésekre hivatkozva.

- mondta az orosz elnök a Kremlben a Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével folytatott megbeszélésén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: AFP/Alexey Nikolsky

A híreket a BBC is megerősítette ugyanis nemrég arról számoltak be, hogy Putyin olyan magas rangú katonai tisztségviselőkkel beszélt, mint Szergej Sojgu védelmi miniszter, akikkel azt közölte:
helyezzék az orosz stratégiai atomrakéta-erőket a legmagasabb szintű készültsége - írja a Mandiner

- jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében vasárnap, arra reagálva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz nukleáris erők magas készültségi fokozatát rendelte el.

Üzenetében Stoltenberg hangsúlyozta: Putyin döntése bizonyítja, hogy a szövetségeseknek, Észak-Amerikának és Európának össze kell tartaniuk, válaszul Oroszország agresszív cselekedetére.

Harkovban visszaverték az orosz csapatokat

Napok óta dúlnak a harcok Harkovban és környékén. Arról is érkeztek hírek, hogy az orosz csapatok bevonultak a városba, amelyet a háború eleje óta folyamatosan bombáznak.

Ukrán katonák fegyvereikkel a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. február 26-án Forrás: MTI/AP/Andrew Marienko

A régió kormányzója azonban a Reuters értesülései szerint nemrég arról adott tájékoztatást, hogy az ukrán csapatoknak sikerült megállítaniuk az orosz előrenyomulás, a városból pedig "teljesen kiűzték az ellenséget".

Az ukrán kormány szerint eddig 210 ukrán civil halt meg az invázió kezdete óta a háborúban, 1100-an pedig megsebesültek

- írja a Mandiner.

Az ukrán fél tárgyalni készül az orosz féllel

Ukrán delegáció indult Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni - jelentette ki Jurij Voszkreszenszkij, a fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztala vezetője vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

- írta Voszkreszenkij a Belpresszcentr telegram-csatornáján.

Az ukrán elnöki iroda megerősítette vasárnap, hogy ukrán tárgyalóküldöttség fog találkozni az orosz féllel, a megbeszélést a fehérorosz határnál, Pripjaty folyó térségében tartják.

Az elnöki iroda a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő vasárnapi telefonos megbeszélése során állapodtak meg ebben.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Forrás: AFP/Sergei Supinsky

- tájékoztatott Zelenszkij hivatala. Hozzátette: Lukasenka vállalta a felelősséget azért, hogy az ukrán delegáció útja, tárgyalásai és visszatérése során a fehérorosz területen állomásozó összes repülőgép, helikopter és rakéta a földön marad.

Az elnöki iroda további részleteket nem közölt, azt sem árulta el, hogy kik az ukrán delegáció tagjai.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és közölte: Izrael kész segíteni a válság megoldását - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Dmitro Kuleba külügyminiszter úgy nyilatkozott az ukrán-orosz béketárgyalásokat megelőzően, hogy "egy centit sem engedünk az országunkból". Korábban Oroszország azon az állásponton volt, hogy nem hajlandó tárgyalni, majd feltételekhez kötötte azt, végül azokat is elengedte. Kulaba szerint "már ez is győzelem" - írja The Guardian.

További európai országok és Kanada is lezárta légterét az orosz légijáratok előtt

Több európai ország és Kanada is lezárta vasárnap légterét az orosz kereskedelmi légijáratok előtt az Ukrajna elleni orosz támadás miatt - jelentették hírügynökségek hivatalos közlések alapján.

Moldova, Lengyelország, Csehország, Bulgária, Észtország, Ausztria, Dánia, Írország, Izland, Svédország, Finnország, Románia és Németország után Belgium, Luxemburg, Franciaország, Olaszország és Kanada is bejelentette vasárnap, hogy a légterébe nem léphetnek be orosz gépek.

Az Air France francia légitársaság közölte azt is, hogy ideiglenesen nem indít járatokat Moszkvába és Szentpétervárra "a térségben kialakult helyzet miatt.

Az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt, és betiltja az Unió területén a Kreml propagandagépezetét, továbbá támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat - jelentette be Ursula Von der Leyen az Európai Bizottság elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján

Lángoló tankok Kijev mellett, mérséklődő harcok a fővárosban

A háború negyedik napján sem sikerült elfoglalniuk az oroszoknak Harkovot és Kijevet, utóbbinál pedig folyamatosan óriási ellenállásba ütköznek a megszállók.

Ukrán lakosok gyújtóbombát készítenek a kelet-ukrajnai Dnyipro egyik terén 2022. február 27-én Forrás: MTI/EPA/Stanislav Kozliuk

A Twitteren megosztott bejegyzésben arról írnak, hogy egy orosz katonai konvoj Buchából próbált meg átmenni Irpinbe, azonban a teljes egységet megsemmisítették az ukrán védelmi erők.

Vasárnap az ukrán fegyveres erők egyik alakulata az orosz hadsereg egyik harckocsi századát is megsemmisítette Priluki környékén. Az orosz légi támadás miatt kigyulladt egy ukrán AN-225 "MRIYA" típusú repülőgép Kijev közelében, a hostomeli repülőtérnél.

Amerikai hírszerzési források beszámolója alapján Kijevben mérséklődtek a harcok, amelynek hátterében az állhat, hogy az orosz hadsereg számára nem áll rendelkezésére elég üzemanyag, valamint az utánpótlással is gondjaik lehetnek.

Az ukrán Védelmi Minisztérium beszámolója alapján az orosz hadsereg a háború alatt eddig 27 repülőgépet, 146 tankot, 26 helikoptert, 706 páncélozott járművet, két hajót és 30 üzemanyag szállítására használt járművet veszett el. Emellett meghalt 4300 orosz katona is. Mivel az orosz fél nem közöl hasonló adatokat, ezért mindezt nem lehet megerősíteni.

Orbán Viktor: Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség

Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség - jelentette ki a miniszterelnök vasárnap, az M1 aktuális csatornának adott rendkívüli interjújában, ahol azt a meggyőződését is megerősítette, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson 2022. február 26-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő az 1999-es délszláv háborúra, és a 2015-ös krími konfliktusra emlékeztetve hangsúlyozta: most és a korábbi helyzetekben is az volt a magyar álláspont, hogy Magyarországnak ebből a háborúból, ebből a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia és erre kell összpontosítani az erőfeszítéseket.

ÚGY ÉRTÉKELT: AMIKOR HÁBORÚ VAN, AKKOR ZŰRZAVAR LESZ, ÉS IDEGES, KAPKODÓ, GYORS LÉPÉSEKET SÜRGETŐ HELYZET ALAKUL KI.

- fogalmazott.

Kijelentette: óvakodni kell minden átgondolatlan, gyorsan meghozott döntéstől, esetleg népszerűnek hangzó, de következményeikben fel nem mért követeléstől és kezdeményezéstől.

A kormányfővel a teljes interjú ide kattintva olvasható el.