Több ezer embert kellett evakuálni az ausztrál áradások miatt, halottak is vannak

Ausztrália áradás esőzés árvíz
Maryborough, 2022. február 28. A Fraser-parti Regionális Tanács által közreadott képen a korábbi heves esőzések miatt víz árasztja el az utcákat és a házakat a Queensland állambeli Maryborough-ban 2022. február 28-án. MTI/AP/Fraser-parti Regionális Tanács
Vágólapra másolva!
Jelentős áradás sújtja Ausztráliát a queenslandi és az új-dél-wales-i területeken - írja a The Guardian.  Nyolc ember meghalt, többen eltűntek, és több száz embert kimentettek Brisbane-ben, Lismore-ban, Murwillumbah-ban és Grafton-ban az árvizek miatt.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, a heves esőzések villámárvizeket okoztak Kelet-Ausztráliában. A gyorsan emelkedő árvíz Lismore-ban az észak-nyugati régióban áttörte a gátat, elöntötte a várost, és további esőzések várhatók. Több száz embert kellett kimenekíteni az érintett területről.

Az árvízben már nyolcan meghaltak.

Egy 50 év körüli férfi és kutyájának holttestét például egy elmerült autóban találták meg a Currumbin-völgyben hétfőn.

A Fraser-parti Regionális Tanács által közreadott képen a korábbi heves esőzések miatt víz árasztja el az utcákat és a házakat a Queensland állambeli Maryborough-ban 2022. február 28-án Forrás: MTI/AP/Fraser-parti Regionális Tanács/-

Egy 59 éves férfi Brisbane északi oldalán fulladt meg vasárnap délután, miután gyalogosan elsodorta az árvíz. Ez volt a harmadik haláleset Brisbane-ben. Két haláleset Gympie-ben történt. A rendőrség további két eltűnt férfit keres, Jatalánál egy autót elsodort a víz.

Hétfőn további áradások várhatók az északi folyókon és a közép-északi partvidéken,

amelyek délebbre is kiterjednek a központi part, Sydney, Illawarra és a déli part vízgyűjtőjére szerdáig. A Tweed, Wilsons, Richmond, Clarence, Orara és Bellinger folyókon továbbra is jelentős árvízi figyelmeztetések vannak érvényben.

Queensland délkeleti részén a vonatok, buszok és kompok közlekedését felfüggesztették, és más főbb autópályákat is elöntött az árvíz Forrás: MTI/AP/Fraser-parti Regionális Tanács/-

Egy hét alatt 1,5 métert is hullott a csapadék. Diana Eden, a Meteorológiai Iroda előrejelzője elmondta, hogy

a most tapasztalt csapadékmennyiség olyan mértékű, amelyre átlagosan egy év alatt szoktak számítani.

Gympie városa az évszázad legnagyobb áradását is feljegyezte: a Mary-folyó 1898 óta a legmagasabb szintet érte el.

Az áradásokban akár 3600 otthon is érintett lehet, több ezer embert kellett evakuálni.

Több száz út le van zárva, köztük az M1-es a Tweed folyónál. Queensland délkeleti részén a vonatok, buszok és kompok közlekedését felfüggesztették, és más főbb autópályákat is elöntött az árvíz.

Egy hét alatt 1,5 méternyi csapadék hullott Forrás: MTI/AP/Fraser-parti Regionális Tanács/-

A katasztrófa sújtotta felnőtteknek 1000 dollár (körülbelül 330 ezer forintnyi), gyerekeknek 400 dollár (körülbelül 130 ezer forintnyi) katasztrófa-helyreállítási kártérítést ígértek, a segélyre Queensland és Új-Dél-Wales 26 települése lesz jogosult.