Mi következhet még az orosz-ukrán háborúban?

Orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, Ukrajna, konvoj, harci jármű, harci járművek, katonai konvoj, Belgorod régió, orosz-ukrán határ
8128674 28.02.2022 An armored personnel carrier with servicemen on board drives along a road near the border between Russia and Ukraine in Belgorod region, Russia. On February 24 Russian President Vladimir Putin announced a military operation in Ukraine following recognition of independence of breakaway Donetsk and Luhansk republics. Mikhail Voskresenskiy / Sputnik (Photo by Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Jelentős ellenállást fejtenek ki az ukrán honvédők az orosz agresszorokkal szemben, de egyáltalán nincsenek olyan kedvező helyzetben, mint azt a nyugati média sugallja - mondta az Origónak Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhely vezetője. Az ukránok az ország déli részén vannak a legkedvezőtlenebb helyzetben, itt bekerítéstől kell tartaniuk, míg északon erőteljesen védik a nagyvárosokat - Demkó Attila így összegezte az ukrán-orosz háború jelenlegi helyzetét hétfő délután.
Vágólapra másolva!

- nagyjából így áll a hadihelyzet az ukrán háborúban hétfő délután.

Az északi fronton lévő nagyvárosokat (Kijev, Harkov) egyelőre nem tudták elfoglalni az orosz csapatok. Ukrajna déli részén viszont nagyon jól állnak az orosz csapatok, és Mariupol bekerítése zajlik - mondta Demkó Attila a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhely vezetője. Ha ezen a területen sikeres lesz az orosz hadművelet, és elérik a céljukat, akkor

- tette hozzá.

Forrás: Sputnik via AFP/Mikhail Voskresenskiy

Eddig visszafogottan bombáznak az oroszok

Demkó Attila rámutatott arra is, ha ez az ukrán hadseregcsoport vissza akar vonulni, akkor az oroszok a légifölényüket kihasználva nagyon komoly veszteségeket okozhatnának nekik. A szakértő azt mondja, Oroszország eddig visszafogottan bombázott, a városi lakosságot kímélték, de ha ezen változtatnak, akkor rettenetes pusztítás lehet.

Demkó Attila Fotó: Polyak Attila - Origo

Ennek eredménye, hogy akár ezres nagyságrendű halálos áldozat is lehet orosz oldalon, de az egymásnak teljesen ellentmondó hírek miatt lehetetlen ezzel kapcsolatban pontosat mondani - húzta alá.

Február 28-án közreadott kép egy térképről, amely a február 27-én 17 óráig Ukrajnában bekövetkezett orosz légicsapások és szárazföldi támadások helyszíneit szemlélteti. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában Forrás: MTI/AP/Ap Staff

Demkó szólt arról is, hogy a nyugati reakciók nem fogják elijeszteni az oroszokat, és ez ahhoz vezethet, hogy a háború kiterjed.Felhívta a figyelmet arra, hogy az eszkaláció irányába hathat az is, hogy ha esetleg orosz támadás ér majd egy nyugati fegyverszállítmányt.

– tette hozzá.

Utcakép Kijev külvárosából Forrás: AFP/Genya Savilov

Hónapokig is eltarthat még, de egyetlen csata is dönthet

Ez egyelőre nem egy totális háború, az oroszok vigyáztak arra, hogy ne legyen túl sok polgári áldozat. Azért nem akarják szétlőni a városokat, mert egyrészt oroszok is élnek ott, másrészt nem akarják teljesen maguk ellen fordítani a nemzetközi közvéleményt - hívta fel a figyelmet az elemző.

Egyetlen csata is eldöntheti akár az egész háború sorsát - tette hozzá. Persze azt sem lehet kizárni, hogy akár hónapokig is eltarthat ez a háború.