Itt tart az orosz-ukrán háború - térképekkel

Ukrán válság 2022, ukrajna, orosz, ukrán, műholdfelvétel, műhold, felvétel, kép, fotó, műholdas, csapat, csapatok, tüzérség, konvoj
This Maxar satellite image taken and released on February 28, 2022, shows a close up view of a deployment of Russian armored equipment southeast of Ivankiv, north of Kyiv, Ukraine. (Photo by Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED / THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED
Vágólapra másolva!
A csütörtök hajnalban elrendelt orosz offenzíva folytatódott Ukrajnában. Az orosz hadsereg hamar elérte a fővárost, Kijevet, azonban a harcok inkább az elővárosokra korlátozódnak, a belvárosba nem tudtak bejutni. Számos ellentmondásos hír érkezik, soknak nehéz ellenőrizni a valóságtartalmát. Ukrajnát továbbra is északról, keletről és délről is támadják az orosz csapatok. Néhol előrenyomultak, máshol megtorpantak az orosz támadások. Térképen mutatjuk a harcok jelenlegi állását.
Vágólapra másolva!

Ukrajnában a hadműveletek továbbra is négy fronton zajlanak. Kijevben az ukrán csapatok ellenállnak az orosz csapatoknak és vasárnapra már inkább a Kijev körüli településekre összpontosultak a harcok.

Az ukrán fegyveres erők katonái járőröznek Kijev központjában 2022. február 28-án Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Meg nem erősített információk szerint Kijevben nincs jelenleg orosz katona. Vasárnap éjszaka az orosz csapatok behatoltak a második legnagyobb ukrán városba, a másfélmilliós Harkivba. Délutánra azonban a támadásokat az ukrán védelmi erők visszaverték. A szeparatista Donyec-medencében tovább folytatódtak a harcok és több tízezer ember maradt vízellátás nélkül. A Krím félsziget felőli támadásban Mariupolnál meghalt a bombázásokban tíz görög állampolgár is.

Jelenleg itt tartózkodnak orosz csapatok Ukrajnában

Forrás: BBC

Oroszoroszág jelentős ukrán területeket vont ellenőrzése alá. A csütörtökön megkezdett támadás főként az ukrán légi- és katonai infrastruktúrát célozta. Azóta ezeket a területeket az oroszok tankokkal, tüzérséggel és légierővel biztosítják. Az orosz csapatok északról, keletről és délről haladnak előre, jelentős tüzérségi és rakétatámadásokkal.

Kijev városa és a körülötte fekvő települések

Az orosz fegyveres erők pénteken érkeztek meg Kijev elővárosába, Obolonba, azonban azóta nem tudtak előre haladni a városközpont felé, a BBC összegzése szerint. Az ukrán fegyveres erők és a több tízezer felfegyverzett ukrán civil hevesen ellenáll az orosz próbálkozásnak.

Forrás: BBC

Az ukrán hadsereg közleménye szerint az eddigi orosz támadás a kormányerők "eltökélt ellenállásába" ütközött. Emiatt az oroszoknak nem sikerült elfoglalniuk a fővárost, de egy-egy stratégiailag fontos pontot már ellenőrzésük alá vontak a főváros körül. Így Kijevtől keletre egy szűk folyosót a Dnyeper folyónál - az Institute for the Study of War beszámolója szerint.

Kijev északnyugati részén továbbra is jelen vannak az orosz légideszantosok és a különleges erők csapatai. Itt városi harcokról érkeztek jelentések, azonban orosz gépiesített hadosztályokat nem jelentettek. Több jelentés szerint is összecsaptak az ukrán fegyveres erők az úgynevezett orosz szabotőr csapatokkal a főváros utcáin.

Sajtóértesülések szerint vasárnap éjjel találat ért egy nukleárishulladék-tárolót az ukrán fővárosban, Kijevben. A Kanal 24 televízió szerint a Radon Union nevű vállalat lerakatát több orosz gránát találta el.

Kijev egyik elővárosában rakétatalálat ért egy olajfinomítót, amely ennek következtében kigyulladt. A Kyiv Independent című hírportál a Kijevtől délnyugatra fekvő Vaszilkiv polgármesterére hivatkozva arról számolt be, hogy a települést és a helyi repülőteret ballisztikus rakétákkal lőtték. Az interneten megjelent felvételeken az éjszakai eget megvilágító hatalmas lángnyelveket lehetett látni.

Az orosz gáz tranzitja Európába Ukrajnán keresztül normálisan folytatódik, a csővezetéket nem rongálta meg semmilyen robbanás - közölte Ukrajna gázvezeték-üzemeltetője.

A február 27-én 17 óráig Ukrajnában bekövetkezett orosz légicsapások és szárazföldi támadások helyszíneit szemléltető térkép Forrás: MTI/AP/Ap Staff

Mikola Povoroznik, a kijevi polgármester helyettese egy tévéműsorban arról számolt be, hogy Kijevben volt néhány összetűzés a fővárosba beszivárgott orosz csoportokkal. A hadsereg mellett a helyi területvédelmi alakulat és önkéntes zászlóaljak is biztosítják a város védelmét.

Az éjszakai és a reggeli viszonylagos nyugalom után hétfőn Kijev belvárosában ismét hallatszottak robbanások dörejei, a légvédelmi szirénák viszont nem szólaltak meg.

A Twitteren megosztott bejegyzésben arról írnak, hogy egy orosz katonai konvoj Buchából próbált meg átmenni Irpinbe, azonban a teljes egységet megsemmisítették az ukrán védelmi erők.

Az ukrán fegyveres erők egyik alakulata az orosz hadsereg egyik harckocsi századát is megsemmisítette Priluki környékén. Az orosz légi támadás miatt kigyulladt egy ukrán AN-225 "MRIYA" típusú repülőgép Kijev közelében, a hostomeli repülőtérnél, ez volt a világ legnagyobb repülőgépe.

Amerikai hírszerzési források szerint vasárnapra mérséklődtek a harcok Kijevben.

Az északi offenzíva

Forrás: BBC

Ukrajna északi részében az orosz csapatok főként az orosz, ukrán, fehérorosz hármashatár térségéből törtek be az országba Senkivkánál. A brit védelmi minisztérium szerint az orosz szárazföldi csapatok nagy része több mint 30 kilométerre állomásozik Kijevtől. Értesüléseik szerint az ukrán erők megállították az orosz előrenyomulást.

Állítólag gépesített hadosztályok tankokkal, és többféle rakétakilövő rendszerrel Csernyihiv városa fele vonultak, de elemzők szerint a heves ukrán ellenállás miatt inkább az oroszok kikerülték a várost és egyelőre felhagytak az ostromával és tovább haladtak déli irányba.

Az oroszok erőteljesebben törtek előre a Dnyeper folyó nyugati részén fekvő Csernobil városánál ahol, elfoglalták a várost és az atomerőművet majd jelentős területekre hatoltak be észak és nyugat felől Kijev irányába.

Keleti előrenyomulás

Benyomultak az orosz csapatok a kelet-ukrajnai Harkivba, a harcok már a város utcáin folytak vasárnap is, de az oroszok azóta sem jutottak előbbre.

Forrás: BBC

A tisztségviselő szavai szerint könnyű harcjárműveken hatoltak be a megszállók, már a város központjáig jutottak. A városban a harcok következtében felrobbant egy gázvezeték vasárnapra virradóra. Az UNIAN helyi hírügynökség jelentése szerint orosz csapatok robbantották fel a vezetéket.

A TWITTERE POSZOTOLT VIDEÓK SZERINT AZ OROSZ KATONÁK KAMAZ KATONAI GÉPJÁRMŰVEK MÖGÖTT VONULNAK CSOPORTOKBAN.

A CIVILEK MOLOTOVOT HASZNÁLNAK AZ OROSZOK ELLEN. HATALMAS OROSZ VESZTESÉGEKRŐL SZÁMOLTAK BE.

Az összecsapások folytatódtak Szumi városánál is. Donyeck városa körül tovább folytatódtak a tüzérségi támadások. Itt az oroszországi belgorod felől hatoltak be az orosz csapatok a két szakadár régió támogatására. Egyes értesülések szerint legalább 15 ezer szakadár segíti az orosz csapatok előrenyomulását, de az ukránok szerint ez a szám jóval több is lehet a valóságban.

Ukrán katona dohányzik egy páncélozolott jármű mellett a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. február 26-án Forrás: MTI/AP/Andrew Marienko

A szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Donyeck város egyes kerületeinek vízellátása korlátozott a harcok miatt. A település több mint 130 ezer lakosa víz nélkül maradt.

A TÁJÉKOZTATÁS SZERINT HÁROM VÍZTÁROZÓBAN VAN UGYAN ELEGENDŐ VÍZ, DE DONYECK ÖT TERÜLETÉN ÁTMENETILEG KORLÁTOZTÁK A VÍZELLÁTÁST.

Szombat este a délkelet-ukrajnai Luhanszk megye szakadárok uralta térségében felrobbant egy üzemanyagraktár. Kétszáz tonna dízelolaj kapott lángra. A Rovenki nevű településen történt robbanás oka egyelőre ismeretlen. A szeparatisták szerint vannak áldozatok. Az egyik helyi hírcsatorna Telegram-oldalán felvételt tettek közzé az éjszakát megvilágító, lángoló raktárról.

A Krím-félsziget felőli támadás

Az oroszok itt tudnak a leggyorsabban előrehaladni. Krím felől gyorsan észak-kelet és észak-nyugat irányába tudtak előretörni. Mariupol kikötővárosánál heves harcokról érkeztek jelentések. Mariupolnál meghalt a bombázásokban tíz görög állampolgár, ami jelentős diplomáciai bonyodalmakat okozott és újabb görög fegyverszállítmányok indultak az eset után Ukrajnába.

Forrás: BBC

Vasárnap az orosz erők lassan Zaporizzsja felé, majd az Azovi-tenger partja mentén keletre, Mariupol felé nyomultak. Berdjanszk kikötőváros állítólag az orosz csapatok kezére került.

A Mariupoltól keletre történő előrenyomulás szárazföldi hidat hozna létre a Krím és az oroszbarát szakadárok által tartott donyecki és luhanszki területek között.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint csapatai ellenállás nélkül hatoltak be Melitopolba - bár ezzel kapcsolatban ellentmondásosak a hírek.