Az orosz csapatok betörtek Kijevbe

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Kijev, polgármester, Vitalij Klicsko
Kijev, 2022. február 27. A kijevi polgármester, Vitalij Klicsko egykori nehézsúlyú profi ökölvívó interjút az Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának kijevi hivatalában 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
A főváros polgármestere Kijev teljes körű védelmére szólított fel - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere felhívta a lakosok figyelmét, hogy az orosz erők már elérték Kijevet.

A civileket felszólította, hogy maradjanak otthonaikban, és készüljenek fel a város védelmére.

„Az ellenség egyre közelebb, és közelebb csoportosítja az erőit" – mondta a városvezető, majd hozzátette, hogy Kijev peremén már heves harcok dúlnak.

A kijevi polgármester, Vitalij Klicsko egykori nehézsúlyú profi ökölvívó interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának kijevi hivatalában 2022. február 27-én Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

„Arra készülünk, hogy megvédjük Kijevet! Meg fogjuk védeni! Felszólítok minden kijevit, hogy ne veszítse el lelki erejét" – mondta az Klicsko.

Az ukrán főváros eddig sikeresen ellenállt az orosz erők behatolási kísérleteinek, de feltehetően komolyabb erőkkel még nem támadtak az oroszok. A műholdképek alapján eközben is egy 65 km hosszú páncélozott konvoj tart a főváros felé. Elemzők úgy vélik, hogy nyugati irányból indulhat meg a Kijev elleni orosz offenzíva.