Ez történt az orosz - ukrán háborúban szerda estig

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Harkov, rakétatámadás, lakóépület, rendőrség épülete
Firefighters work to contain a fire at the Economy Department building of Karazin Kharkiv National University, allegedly hit during recent shelling by Russia, on March 2, 2022. (Photo by Sergey BOBOK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz - ukrán háború hetedik napján az orosz hadsereg fokozta a nyomást. Az éjszaka folyamán számos várost értek rakétatámadások, amelyek még kora reggel és délelőtt is folytatódtak. Szerdán például egy orosz rakéták, illetve egyéb lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején, a második világháborúban. Kijev külvárosát mostanra elérte a front, de már a történelmi belvárosban sincsenek biztonságban az emberek, gyakorlatilag folyamatosan szólnak a légvédelmi szirénák, a civil lakosság óvóhelyeken van, vagy megpróbál elmenekülni a fővárosból. Harkovban és Zsitomirban az újabb rakétatámadások is civil áldozatokkal jártak, Ukrajna második legnagyobb városának centruma romokban áll. Orosz információk szerint elfoglalták csapataik Herszont, valamint mindkét fél megerősítette, hogy orosz ellenőrzés alá került az ország legnagyobb atomerőműve. A tárgyalások az oroszok és az ukránok között szerda este folytatódnak majd. Az Origo élő közvetítése a háború eseményeiről ITT érhető el.
Vágólapra másolva!

Orosz légideszantosok érkeztek Harkovba, egyre több a civil halott

Legalább 21-en meghaltak és 112-en megsebesültek a kelet-ukrajnai Harkov elleni orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában - mondta el Oleh Szinehubov, a megye kormányzója. A hatóságok közölték, hogy az orosz erők szerda délelőtt is rakétatámadásokat hajtottak végre Ukrajna második legnépesebb városa ellen.

A csapások civilek lakta területeket értek, és a városháza épülete is romokban hever.

Az orosz határhoz közeli, 1,4 milliós település alá orosz légideszantosok értek szerdára virradóra, és összecsapások törtek ki köztük, illetve az ukrán erők között. Egy katonai kórházat is támadás ért - írta honlapján a Sky News brit hírcsatorna.

Harkovban szerda délelőtt szintén támadás ért egy rendőr-főkapitányságot, valamint egy egyetemet is, de egy iskolát is eltalált egy lövedék.

Találat érte a Babij Jar-i holokauszt emlékművet

Szerdán orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején, a második világháborúban

- írta a Twitteren az oroszajkú zsidó családból származó ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij.

Ezek a gazemberek másodszor ölik meg a holokauszt áldozatait - közölte Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke szintén a Twitteren. Az ukrán hatóságok fényképeket és videófelvételeket tettek közzé a Babij Jar-i emlékműnél és a szomszédos zsidó temetőnél kitört tűzről és egy összeomlott építményről.

Elítéljük a légitámadást, melyet a zsidók elleni Babi Jar-i tömeggyilkosságra emlékező holokauszt-emlékmű melletti zsidó temetőben hajtottak végre Kijevben. Felszólítunk az emlékmű tiszteletére
- írta Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, szintén a Twitteren.

"Továbbra is figyelemmel kísérjük az eseményeket, és sajnálatunkat fejezzük ki az emberéletek elvesztése miatt" - tette hozzá Lapid, Oroszországot nem megnevezve. Egyúttal utasította Michael Brodszkijt, Izrael ukrajnai nagykövetét, hogy ajánlja fel Izrael segítségét a helyreállításhoz.

Kijevben a délelőtt folyamán egy rádiótoronyra is csapást mért az orosz tüzérség:

Orosz katonák hatoltak be Herszon belvárosába - videó

Szerdán délelőtt érkeztek meg az első hírek arról, hogy orosz csapatok betörtek Herszonba, amely már tegnap is súlyos tüzérségi csapásokat szenvedett. Ezt követően ellentmondásos információk érkeztek arról, hogy a város ukrán kézen van-e még, vagy az orosz hadsereg átvette az irányítást.

Az oroszok azt állították, hogy elfoglalták a negyedmillió lakosú kikötővárost, de az ukrán elnök egyik tanácsadója, valamint Herszon polgármestere is arról adott később tájékoztatást, hogy ugyan valóban körbefogták a várost az orosz csapatok, de az továbbra is ukrán kézen van.

Néhány videóban viszont az látszik, ahogyan orosz katonák megkezdik az ukrán zászlók eltávolítását, miközben civil ellenállásba ütköznek.

Oroszország elfoglalta a legnagyobb ukrán atomerőmű körüli területet

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerdán bejelentette, hogy levelet kapott Oroszországtól, amely szerint a hadsereg ellenőrzése alá vonta az Ukrajna legnagyobb atomerőműve körüli területet.

A levél szerint a zaporizzsjai erőmű személyzete folytatta "a nukleáris biztonság biztosításával és a sugárzás ellenőrzésével kapcsolatos munkáját a normál üzemmódban", és tájékoztattak, hogy "a sugárzási szintek továbbra is a normális szinten vannak".

A 15 ukrán reaktor közül zaporizzsjai a legnagyobb.

Oroszország nemrég, ahogy beszámoltunk róla, átvette az irányítást a leállított csernobili atomerőmű felett, amely 1986-ban a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának színhelye volt. A NAÜ közölte, hogy kérést kapott Ukrajnától, hogy "nyújtson azonnali segítséget a csernobili és más helyszínek biztonságával kapcsolatos tevékenységek koordinálásában".

A zaporizzsjai atomerőmű dolgozói megpróbáltak ellenállni. Kukásautókkal állták el az utat és tömegesen próbálták megakadályozni azt, hogy az oroszok bejussanak az erőmű területére.

Lukasenka csapatösszevonásokat szorgalmazott

Noha Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy keddi nyilatkozatában azt mondta: országa egyetlen katonai egysége sem hagyta el a támaszpontját, később csapatösszevonást szorgalmazott az ukrán határ mentén.

Biztonsági kabinetjének ülésén azt mondta az elnök: jelenleg helikopterek és repülőgépek gondoskodnak a határbiztonságról, de máshonnan lövész és tüzér katonákból álló öt taktikai zászlóaljat kell vezényelni a térségbe, és meg kell erősíteni a lengyel határ mentén felsorakozó fehérorosz erőket is.

Megerősítette azonban, hogy Fehéroroszország nem vesz részt az ukrajnai háborúban - jelentette a BelTa állami hírügynökség. Egyes független médiajelentések szerint viszont fehérorosz katonákat láttak a Fehéroroszországgal szomszédos Csernyihiv megyében.

A Fox News értesülései szerint Lukasenka elnökről nemrég az egyik fehérorosz televízió mutatott összeállítást, amelyben az ország vezetője egy térkép fölé hajol, amelyen Transzisztria lerohanásának tervei látszanak.

Az oroszok készen állnak, hogy szerda este újabb tárgyalásokat folytassanak

Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója Olekszij Aresztovics szerda délután közölte, hogy este megtartják az ukrán-orosz tárgyalások második fordulóját, a delegációk a korábbi összetételben folytatják megbeszélésüket.

A kijelentést némileg meglepetés volt, hiszen ezt megelőzően minden jel arra utalt, hogy ma nem fogják folytatni a felek a tárgyalásokat, mivel az oroszok nem hajlandóak leállítani a városok bombázását és rakétázását.

Egy orosz forrás kedden azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy az orosz-ukrán tárgyalások következő fordulóját a fehéroroszországi Belavezsszkaja Puszcsa Nemzeti Parkban fogják tartani.

Fénykép az első tárgyalásról az ukránok és az oroszok között Forrás: Sputnik via AFP/Alexandr Kryazhev

Kivonul Európából a Sberbank

"A csoport leánybankjainak rendellenes pénzkiáramlással, valamint az alkalmazottak és a fiókok biztonságát fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie. Az orosz központi bank vonatkozó utasítása miatt a Sberbank nem lesz képes likviditást biztosítani európai leányvállalatainak" - állt a pénzintézet korábban kiadott közleményében.

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt amerikai, uniós és brit szankciók hatálya alá került állami tulajdonú bank közölte, hogy leánybankjai magas tőketartalékkal és eszközminőséggel rendelkeznek, az ügyfelek betétjeit pedig a helyi jogszabályoknak megfelelően biztosították. A Sberbank szerint eszközei elegendőek ahhoz, hogy valamennyi betétest kifizessék - írtuk meg korábban.

Szerdán vált ismertté, hogy az osztrák Pénzpiaci Hatóság (FMA) az Európai Központi Bank kérésére betiltotta a Sberbank Europe AG üzleti tevékenységét. A bank számára külső könyvvizsgálót jelöltek ki.
Február 28-án a Cseh Nemzeti Bank megkezdte a Sberbank csehországi leányvállalata engedélyének visszavonását.

A Sberbank logója Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az EKB ugyanezen a napon jelentette be a Sberbank Europe AG, valamint horvátországi és szlovéniai leányvállalat likviditási problémák miatti csődkockázatát.

Az EU Egységes Bankszanálási Testülete 24 órás moratóriumot rendelt el a Sberbank Europe AG (Ausztria), Sberbank d.d. (Horvátország) és a Sberbank banka d.d. (Szlovénia) esetében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) éjjel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.