Az ukrán fél már úton van a béketárgyalás helyszínére

Orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, orosz-ukrán tárgyalás
8128523 28.02.2022 From left, Russian Ambassador to Belarus Boris Gryzlov, Russian Deputy Defence Minister Alexander Fomin, Russian Deputy Foreign Minister Andrei Rudenko, a head of the Russian delegation, Russian Presidential Aide Vladimir Medinsky, Russian State Duma member Leonid Slutsky, member of the Ukrainian Parliament Rustem Umerov, Ukrainian Deputy Foreign Minister Mykola Tochytskyi, Ukrainian Defence Minister Oleksii Reznikov, member of the Servant of the People political party Davyd Arakhamia, advisor to the head of the Ukrainian President's Office Mykhailo Podoliyak and First Deputy Head of the Ukrainian Delegation to the Trilateral Contact Group Andrey Kostin take part in Russian-Ukrainian talks in connection with the Russian military operation in Ukraine, in Gomel region, Belarus. Alexandr Kryazhev / Sputnik (Photo by Alexandr Kryazhev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz és az ukrán küldöttség várhatóan megtartja a második tárgyalási fordulót egy esetleges tűzszünetről csütörtökön, egy héttel az orosz invázió kezdete után - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője közölte, hogy az ukrán fél már úton van a tárgyalás helyszínére - áll a jelentésben.

A két fél megállapodott abban, hogy a helyszín a nyugat-fehéroroszországi Breszt térségében lesz. Az orosz hadsereg "biztonsági folyosót" alakított ki annak érdekében, hogy az ukrán küldöttség eljusson oda.

Az ukrán fél megerősítette, hogy beleegyezett a megbeszélések megtartásába, de ennél többet nem közölt. A kijevi külügyminisztérium ugyanakkor sürgette Oroszországot, hogy hirdessen tűzszünetet a súlyosan érintett Harkiv és Szumi kelet-ukrajnai régiókban, hogy a civilek biztonságba kerülhessenek.

A fehérorosz-ukrán határon hétfőn tartott első tárgyalási forduló nem hozott kézzelfogható eredményeket. Az orosz erők szerdán is folytatták előrenyomulásukat, csütörtökön kora reggel több robbanást regisztráltak Kijevben, megszólaltak a légvédelmi szirénák.

A béketárgyalás első fordulója nem hozott eredményt Forrás: Sputnik via AFP/Alexandr Kryazhev

Nyolc ember, köztük két gyermek meghalt egy légitámadásban a kelet-ukrajnai Izjum városában, Harkiv közelében

- közölték a helyi hatóságok az ukrán média szerint. A részleteket nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az Ukrajna-24 állami televízióban szerdán még azt mondta, hogy este tartják az ukrán-orosz tárgyalások második fordulóját, és a delegációk a korábbi összetételben folytatják megbeszélésüket.

Kedden egy orosz forrás még azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy a tárgyalások következő fordulóját a fehérorosz-lengyel határon fekvő fehéroroszországi Belavezsszkaja Puszcsa Nemzeti Parkban fogják tartani.

Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban két rakéta csapódott be egy közigazgatási épületbe, és a jelentések szerint egy katedrális is megrongálódott. Esetleges sérültekről nincs információ.

A nyugat-ukrajnai Zsitomírtól északra fekvő Korosztenyben a hatóságok közölték, hogy két ember meghalt és öten megsebesültek egy nagy ellenőrzőpontra mért légicsapásban.