Ötvenhatan meghaltak egy pakisztáni mecsetben elkövetett öngyilkos merényletben

Horizontal ILLUSTRATION , pakisztán merénylet mecset öngyilkos merénylet
Security personnel inspect a mosque after a bomb blast in Peshawar on March 4, 2022. - At least 30 people were killed and 56 wounded in a huge blast at a mosque in the northwestern Pakistani city of Peshawar, a hospital official said on March 4. (Photo by Abdul MAJEED / AFP)
Vágólapra másolva!
Öngyilkos merényletet követtek el pénteken a pakisztáni Pesavar egyik mecsetében a heti nagyima idején, a robbantásban legkevesebb 56 ember meghalt és további 194 megsebesült - közölte a rendőrség. 2018 óta nem volt ilyen súlyos merénylet az országban.
Vágólapra másolva!

Kórházi források szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet, mert a sebesültek közül 50-nek az állapota válságos.

Két férfi pár perccel az ima előtt motorbiciklin érkezett a mecsethez, ahol a szolgálatban lévő rendőrök ellenőrzés miatt megállították őket.

A két támadó lelőtte a rendőröket, majd bement az épületbe, ahol azután felrobbantották pokolgépeiket.

Öngyilkos merényletet követtek el pénteken a pakisztáni Pesavar egyik mecsetében, a robbantásban legalább harminc ember meghalt, sok a súlyos sérült Forrás: AFP/Abdul Majeed

A hatóságok arról egyelőre nem közöltek semmit, ki állhat a merénylet mögött.

Az afgán határtól nagyjából 50 kilométerre fekvő északnyugat-pakisztáni Pesavarban mindennaposak voltak a robbantásos merényletek a 2010-es évek elején, de az utóbbi években a biztonsági helyzet jelentősen javult.

Az elmúlt hetekben viszont azt tapasztalták, hogy a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) néven ismert pakisztáni tálibok fokozták támadásaikat a térségben.

Az országban kisebbségben lévő síitákat az utóbbi években az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is többször célba vette, 2021 elején a hazara kisebbség tíz tagjával végzett az Afganisztánnal és Iránnal határos délnyugati Beludzsisztán tartományban.