Mutatjuk, milyen kimenetele lehet az orosz-ukrán háborúnak

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, Ukrajna, Harkiv, kiégett jármű, utca, belváros, romok
Harkiv, 2022. március 1. Kiégett járművek egy találatot kapott épület romjai között Harkiv belvárosában 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Egyre inkább az körvonalazódik a több mint egy hete tartó orosz-ukrán háborúban, hogy a Dnyeper lehet az új határfolyó Ukrajna és Oroszország között, azonban a hadi helyzet változása alapvetően írhatja felül ezeket az elképzeléseket is - mondta Kiszelly Zoltán az Origónak. A Századvég Politikai Elemzések Központjának vezetője szerint amikor a katonák nem tudják elérni a céljaikat, akkor a politikusokon a sor, tehát ha a frontvonalak befagynak, akkor tolódhatnak el az események a tárgyalásos rendezés felé. 
Vágólapra másolva!

Abban a szakaszban tart most az orosz-ukrán háború, hogy egyrészt az ukrán főerőkkel harcolnak az oroszok délen, míg északon a frontok befagytak – mondta Kiszelly Zoltán az Origónak. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány igazgatója közölte, hogy a háború várható ideje az ukránok ellenállásától függ.

Ha ez sikerülne, akkor Ukrajna nagyobb része a jövőben mindenképpen szabd maradna - hívta fel a figyelmet az elemző.

A vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az orosz erők Forrás: Sputnik via AFP/Ivan Rodionov

Ez a putyini terv megbukott

Kiszelly Zoltán kifejtette, ha az ukrán főerőket legyőzik az oroszok, akkor talán egész Ukrajnát az ellenőrzésük alá tudják venni. Putyin egy ellen-Majdanra készül, és oroszbarát elnököt szeretne, de ez a háború az ukrajnai oroszokat is Putyin ellen fordította. Ha az Ukrajnában lévő oroszokat nézzük, akkor megnézik, hogy élnének Oroszországban és hogy élnének Lengyelországban. Egy ilyen perspektíván keresztül pedig teljesen egyértelmű a választás - hívta fel a figyelmet az elemző. Putyin nyilván egész Ukrajnát akarja, hogy Oroszország és a NATO között legyen egy ütközőllam.

A Századvég vezető elemzője szerint, ha az ukrán ellenállás miatt az oroszok nem tudják elérni a céljaikat, és nem tudnak érdemi előrelépést elérni, akkor meg kell állapodni. Egyre nagyobb költsége van a megszállásnak, és az afganisztáni példa is intő lehet az oroszoknak, ahonnak nekik is ki kellett vonulniuk 1989-ben.

Amikor a katonák nem tudják elérni a céljaikat, akkor a politikusokon a sor –

mondta Kiszelly. A jövőbeli esetleges helyzetről azt mondta, az oroszok kész tényeket akarnak, és a Dnyepert akarják új határfolyónak. Mindezek mellett Odessza környékén is elméletileg relatív orosz többség van, és ezért akarják az oroszok a Fekete-tenger északi részét ellenőrizni. Ha ezt sikerülne elérniük, akkor már közvetlenül a román és bolgár határon állnának - tette hozzá.

Ukrajna feldarabolás is szóba jöhet idővel Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Orosz bekebelezés várhat sok területre

Az orosz maximális követelés, hogy a határai mentén az 1997-es biztonságpolitikai állapotok legyenek, de ez nem fog teljesülni. Kiszelly szerint azért kell egy maximális álláspont, hogy lehessen miből visszavenni. Emlékeztetett arra, hogy pár nappal ezelőtt talán véletlenül, talán direkt módon kiszivárgott Lukasenka térképe, amin négyfelé osztották Ukrajnát.

A szakember szerint nem lesznek különálló bábállamok Ukrajna területén, hanem a "vérrel szerzett területeket" bekebelezik az oroszok.

Az orosz középosztály eddig sem szerette a Putyint, de a belső stabilitás megbomlása nem várható - mondta Kiszelly Zoltán. Nem gondolja, hogy az orosz középosztály meg tudná buktatná a mostani vezetést, és a rendőrség a szegény rétegekből jött. A Majdan azért működöttt, mert az ameriakiak át tudták állítani a rendőrségi vezetőket. Ez a Majdan-recept nem működik Oroszországban - mondta az elemző.