Melyek az okai az orosz-ukrán háborúnak?

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, katona, Irpiny, robbanás, 10th day of the Russia-Ukraine war Irpin,Russian attacks on Ukraine,Russia-Ukraine war,war Horizontal
KYIV, UKRAINE - MARCH 05: A view of destroyed settlements after recent shellings in the city of Irpin, northwest of Kyiv, on day 10 of the Russia-Ukraine war on March 5, 2022. Wolfgang Schwan / Anadolu Agency (Photo by Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai krízis már évekkel ezelőtt elindult, amikor Ukrajna NATO-csatlakozása felmerült. Ez politikai értelemben komoly fenyegetést jelentett és jelent Oroszország számára, aminek most súlyos következményei is lettek. Az Egyesült Államok felelőssége pedig megkerülhetetlen. Erről is beszélt John Mearsheimer politológus, a Chicagói Egyetem tanára. (Merasheimer egyébként baloldali történész, 2019-ben a szélsőbaloldali Bernie Sanderst támogatta a demokraták előválasztásán.) A professzor természetesen nem mentegeti az oroszokat, nem Ukrajna lerohanását tartja elfogadhatónak - ő az okokat keresi, miért tört ki a háború.
Vágólapra másolva!

Három oka van a krízisnek, mondta John Mearcheimer politológus előadásában, ami a Youtube-on is látható.

Az első, hogy integrálni akarják Ukrajnát a NATO-ba; a második, hogy integrálni akarják Ukrajnát az Európai Unióba; a harmadik pedig, hogy Ukrajnát egy liberális demokráciává akarták tenni a narancsos forradalom idején és azóta is.

A fő probléma, hogy Ukrajnát egy nyugatbarát országgá akarják tenni úgy, hogy közben Oroszország határolja, mondta el John Mearsheimer professzor.

Mint mondta, 2014 februárjában történt az első fontos lépés a krízis felé, amikor kineveztek egy Amerika-barát miniszterelnököt, és leváltották az oroszbarát Viktor Janukovicsot. Ennek két következménye lett. Egyrészt az oroszok válaszlépésként annektálták Krímet, a második, hogy az orosz fél segített a polgárháború kirobbanásában Kelet-Ukrajnában.

A második lépés a krízis felé 2021 decemberében történt meg, amikor Ukrajna a NATO-hoz egészen közel került. Ekkoriban szívesen hangoztatták Nyugaton, hogy Oroszországnak nincs mitől félnie, hiszen Ukrajna nem tesz semmit, és a NATO sem,

mégis felfegyverezték Ukrajnát, kiképzéseket tartottak az ukrán hadseregnek, és a diplomácián keresztül is egyre közelebb került a NATO, különösen az Egyesült Államok Ukrajnához. Amerika súlyos felelőssége így megkerülhetetlen.

A professzor hozzátette, Oroszországot ezek az események fenyegetésként érték, de leginkább azt tartotta fenyegetőnek, amikor tavaly nyáron ukrán drónokat küldtek az orosz erők megfigyelésére a donbaszi régióba.

Ezek mind olyan események voltak, melyek tovább növelték a feszültséget Oroszországban, és amelyek a háború február 24-i kitöréséhez vezettek.

Az egész probléma a NATO-bővítés miatt indult el, amit Amerika nem akart elhinni, és a politikai elit sem, és az egészet arra a történetre építették fel, hogy ez nem a NATO-bővítésről szól, hanem Vlagyimir Putyinról, aki arra törekszik, hogy újjáépítse a Szovjetuniót. Mint mondták, ő egy agresszor, de szerencsére itt a NATO, hogy megállítsa őt, mondta a professzor, hozzátéve, hogy arról senki nem beszélt, milyen fontos lenne a kapcsolatfelvétel 2014 februárja előtt az oroszokkal, ekkor pedig sokkoltak minket az események.

- emelte ki John Mearcheimer

Mint mondta, ennek több oka is van. Egyrészt az oroszok nem elég erősek ehhez, másrészt a kelet-európaiak emlékeznek a szovjet megszállásra, az oroszok pedig elég szofisztikáltak ahhoz, hogy értsék, ezt „őrültség" lenne visszahozni.

Forrás: MTI/EPA

Moszkva a jelenlegi helyzetben, a mostani háború során is azt gondolja, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása komoly fenyegetés, a mostani helyzet azonban az oroszok számára is az eddigi legrosszabb,

a háború vesztesei pedig egyértelműen az ukránok.

- jelentette ki John Mearcheimer.