A Mariupolt blokád alatt tartó orosz csapatok nem tartják be a tűzszünetet a városból kivezető humanitárius folyosó teljes hosszán - jelentette szombaton az orosz ostrom alatt álló délkelet-ukrajnai város tanácsa.

A közleményben hozzátették, folyamatosan tárgyalnak az orosz féllel, hogy biztosítsák a korridornál a tűzszünetet. Addig azonban az evakuálás nem kezdődik meg - emelték ki.

A RIA orosz hírügynökség viszont azt közölte - szintén a helyi hatóságokra hivatkozva -, hogy a folyosó a déli óráktól nyitva áll.

Az orosz védelmi minisztérium szombat reggel jelentette be, hogy humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál és az ugyancsak Donyeck megyében található Volnovahánál annak érdekében, hogy a civil lakosság elhagyhassa az ostrom alatt álló városokat.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko nem sokkal korábban már sürgette a humanitárius folyosó kialakítását, és Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben azt közölte, hogy a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni.

Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városbanForrás: MTI/AP/Szergej Gric

A városvezetés 200 ezer ember távozásával számol - derül ki a nyilatkozatokból.

Mindeközben Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter a közösségi médiában arról adott hírt, hogy eddig több mint 66 224 ukrán tért haza külföldről, hogy csatlakozzon az oroszok elleni harchoz.

Ugyancsak szombaton a zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője a Facebookon azt közölte, hogy nem nőtt a sugárzás mértéke az ott található atomerőműnél.

A sugárzás mértéke változatlan, nem jelent veszélyt az emberek egészségére és életére nézve" - fogalmazott Olekszandr Sztaruh.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; hat, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

A létesítményben péntek hajnalban ütött ki tűz az orosz csapatok támadását követően. A lángokat nem sokkal később sikerült eloltani. Ezt követően a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva azt közölte, hogy az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett.