Humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont Mariupolnál és Volnovaktánál az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint.

A tárca bejelentése szerint az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor beszüntetik a harcokat, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupol és az ugyancsak Donyeck megyében található, mintegy húszezres Volnovakta civil lakossága elhagyhassa a területet. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Moszkvára hivatkozva arról tudósított, hogy a mariupoli korridor moszkvai idő szerint déli 12 és délután öt óra között áll nyitva.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor azt is bejelentette: Oroszország folytatja "széles körű hadműveleteit" Ukrajnában.Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko nem sokkal korábban már sürgette a humanitárius folyosó kialakítását, és Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben azt közölte, hogy a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni.

Elsődleges célunk tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba" - tette hozzá Mariupol első embere.

Vízért állnak sorba Mariupolban az ukránokForrás: Sputnik via AFP/Ivan Rodionov

Mariupol és Volnovakta elfoglalása megkönnyítené az összeköttetést az Azovi-tenger partján a Krím felől előrenyomuló orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területek, valamint szakadárok által kezén lévő donyecki területek és az orosz határ között.

A humanitárius folyosók létesítéséről az ukrán és az orosz fél az ukrán-fehérorosz, majd a lengyel-fehérorosz határ közelében nemrég tartott tárgyalásokon egyezett meg. Korábban Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a korridorokat "a legfontosabb kérdésnek" nevezte, A tárgyalásokon mindazonáltal nem sikerült megállapodni a harcok beszüntetéséről. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója pénteken azt mondta, Ukrajna arra számít, hogy a hét végén meg lehet tartani a tárgyalások harmadik fordulóját.