Szétlőtték az oroszok az evakuáláshoz előkészített buszokat Mariupolban

Mariupol orosz-ukrán válság háború 2022. katona, jármű, harc, harckocsi, DPR LPR Russia Ukraine Military Operation DNR Horizontal
8129796 01.03.2022 Servicemen of militia of Donetsk People's Republic (DPR) ride on an armoured vehicle along a street in Berdyanskoye settlement outside Mariupol, Ukraine. On February 24 Russian President Vladimir Putin announced a military operation in Ukraine following recognition of independence of breakaway Donetsk and Luhansk republics. Ivan Rodionov / Sputnik (Photo by Ivan Rodionov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A dél-ukrajnai Mariupol "humanitárius blokád" alatt áll - jelentette ki szombat este a kikötőváros polgármestere az ukrán televízió műsorában.
Vágólapra másolva!

Vadim Bojcsenko szerint az orosz csapatok elvágták a várost ellátó mind a tizenöt áramvezetéket, így Mariupolban már ötödik napja nincs áramszolgáltatás.

Mivel a hőerőművek áramot igényelnek, ezért az emberek fűtés nélkül maradtak a hidegben.

Áram nélkül a távközlési hálózat is összeomlott. A polgármester szerint a város vízellátását biztosító fővezetéket még a harcok előtt elvágták, és a tartalékrendszer is felmondta a szolgálatot. Mint fogalmazott, az orosz fél módszeresen leválasztotta a várost mindenféle szolgáltatásról, hogy így növelje a belső nyomást.

Bojcsenko állítása szerint

a bombázás és a tüzérségi támadások következtében ezrek sebesültek meg a 440 ezres lakosú városban.

Hozzátette, hogy a halottak számát nehéz megbecsülni, mivel hatodik napja folyamatosan lövik Mariupolt.

A polgármester elmondta, hogy a város romokban hever, hatalmas pusztítás keletkezett.

- mondta.

Mariupol Forrás: Sputnik via AFP/Ivan Rodionov

Csütörtökön a két fél humanitárius folyosók megnyitásáról állapodott meg, hogy a polgári lakosság elhagyhassa az ostromlott ukrán városokat, bár Mariupolnál szombat délután újra harcok törtek ki. A konfliktus szereplői egymást hibáztatták a korlátozott tűzszünet megsértése miatt.

Bojcsenko azt állította, hogy

az orosz hadsereg lövéseket adott le arra a búvóhelyre, ahová a feltankolt buszokat rejtették el, amelyeken az embereket akarták evakuálni a humanitárius folyosókon. Mint mondta, az ötven buszból mindössze húsz maradt.

"A következő kimenekítési lehetőségig talán már nem is lesznek többé járműveink" - tette hozzá.
Bojcsenko közölte, hogy egy humanitárius folyosóért fohászkodik, hogy ki lehessen vinni az időseket, nőket és gyerekeket a városból.

"Segítsetek és mentsétek meg Mariupolt!" - intézte szavait a nemzetközi közösséghez a város polgármestere.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel. Mikroblogján az ukrán elnök azt írta, megvitatták a biztonsági helyzetet, az Ukrajnának nyújtott amerikai pénzügyi támogatást és az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartását.