A szocialisták mellett az országot vezető Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) közölte: Pedro Sánchez orosz-ukrán háború kapcsán tett lépései "fenntarthatatlanná tették" a két párt közötti együttműködést. Szerintük olyan mély szakadék tátong most már közöttük, hogy a konfliktus elkerülhetetlen - írja a spanyol El Mundo. 

A Podemos előre figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy a háború eszkalálódásához vezető lépések a kormány felbomlásába kerülhetnek.  

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökForrás: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

Sánchez úgy tűnt, komolyan veszi a fenyegetést és múlt hét elején még azt nyilatkozta, hogy nem küld fegyverszállítmányt Ukrajnába, hanem csak humanitárius segítséget nyújt. Másnap azonban a többi párt nyomására bejelentette, hogy mégis útnak indít különböző háborús eszközöket a kelet-európai térségbe. A Podemos részéről az egyenlőségi miniszter, Irene Montero közölte: pártja teljes mértékben elítéli a fegyverkezést és nem hajlandó azonosulni Pedro Sánchez döntésével, majd a szocialistákat "háborús pártnak nevezte". Szerinte a spanyol kormány nem tett meg mindent a diplomáciáért és úgy nevezi magát békepárti kormánynak, hogy közben fegyverrel küzd Putyin inváziója ellen. Pedro Sánchez válaszul csak annyit közölt hétvégén: A diplomácia nem hiányzott Ukrajnából, de végül csak agresszió maradt belőle. Ezután hozzátette, hogy Spanyolország jelen pillanatban "a történelem helyes oldalán áll".  Az ellenzéki pártok követelik Sáncheztől, hogy zárja ki végre a pártból a Podemost és keressen másik koalíciós partnert a háborús válság megoldására.