Mit tett Merkel Németországért?

Angela Merkel távozásával egy új történelmi éra kezdődik Németország életében.
Vágólapra másolva!
Angela Merkel kiváló krízismenedzser, hiszen ilyen viharos időszakban ennyi ideig uralmon maradt, ugyanakkor ideológiája nem egyértelműen körülhatárolható és hatalmas fordulatok jellemzik - derült ki az MCC Press legújabb kiadványából.
Vágólapra másolva!

Vajon hogyan vonul majd be a történelemkönyvekbe a tizenhat év kancellárság után leköszönő Angela Merkel: óriásként vagy álóriásként? Philip Plickert, e kötet szerkesztője immár másodszor kért fel rangos szerzőket - ismert társadalomtudósokat, kommunikációs szakembereket, szociológusokat, történészeket, újságírókat, közgazdászokat - arra, hogy értékeljék a német kancellár örökségét, elemezzék politikai tevékenységét és személyét. Az első alkalommal 2017-ben megjelent könyv átdolgozott és bővített kiadásában huszonnégy professzor és publicista vonja meg a Merkel-korszak mérlegét, az euróválság és az energiarendszer elkapkodott átrendezése alatti manőverezéstől kezdve az ellenőrizetlen tömeges migráción keresztül a koronaválság ideje alatti mulasztásokig. Konklúziójuk pedig az, hogy Merkel olyan problémákat hagy maga után, amelyek még hosszú ideig súlyos gondokat okoznak majd Németországnak. "

A könyvben kritikus szemlélet uralkodik, ami nem véletlen, hiszen, ahogyan a szerző fogalmaz, Merkel Németországot bizonyos területeken gyengébben hagyja maga után, mint ahogyan átvette annak idején, az energia- és védelmipolitika tekintetében, valamint a migránskérdést érintő lépéseit figyelembe véve kiemelten igaz ez.

A tanulmánykötet fejezeteiben részletes elemzések olvashatók ezekről a témakörökről.

Meglehetősen kritiusan értékelik Merkel 16 éves tevékenységét egy frissen megjelent kötetben Forrás: AFP/Thierry Monasse

Az ukrán háború árnyékában Németország nagyon függ az orosz gáztól Merkel energiapolitikájának köszönhetően, amelynek következtében bizonyos védelmipolitikai lépéseket nem tud megtenni. A könyv utolsó fejezetében, amely Merkel korábbi biztonsági tanácsadójától származik, Németország védelmi képességeiről kapunk átfogó, kritikus képet. A bemutatás érinti Merkel gyermek- és fiatalkori éveit, a politikai karrierjének kezdetét, korai radikális gondolatait, amelyekkel az egészségpolitika és adópolitika megreformálását tűzte ki célul. Ahogy a szerző fogalmaz,

Merkel egyre pragmatikusabb lett, megpróbálta újrapozícionálni a CDU-t, a 20 év alatt pedig elvesztette korábbi konzervatív orientációját, a balközépre mozdult el, a CDU pedig egy hatalmi gépezetté vált, amely kiüresedett és célja, hogy garantálja Merkel asszony újraválasztását.

A könyvben a hatalom kaméleonjaként utal Angela Merkelre, akinek politikáját összefoglalva úgy fogalmaz, hogy kiváló krízismenedzser, hiszen ilyen viharos időszakban ennyi ideig uralmon maradt, ugyanakkor ideológiája nem egyértelműen körülhatárolható és hatalmas fordulatok jellemzik. Az atomenergia, a kötelező sorozás és honvédelmi politika, gazdaságpolitika, a konzervatív elvek, tradicionális megközelítések tekintetében, valamint a tömegbevándorlást és multikulturalizmust tekintve is 180 fokos fordulatokat hoz példaként. A könyv fontos lépés abban az irányban, hogy megértsük a történelmet, mindezt úgy, hogy nem csupán német központú szemléletet, hanem kitekintést is nyerhetünk az ország kapcsolataira és politikai törekvéseire.