Fontos tárgyalás jöhet: az orosz és az ukrán külügyminiszter Törökországban találkozhat

orosz-ukrán válság háború 2022. katona, jármű, harc, harckocsi,orosz páncélozott jármű, Kijev  Ukraine Russia Military Operation Horizontal
8132926 05.03.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, Russian armored vehicles are seen in Kiev region, Ukraine. On February 24 Russian President Vladimir Putin announced a military operation in Ukraine following recognition of the independence of breakaway Donetsk and Luhansk republics. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Nagyon fontos találkozó jöhet létre csütörtökön az ukrán-orosz háború kapcsán - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az oldal szerint Törökországban, Antalyában találkozhat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Ez a háború kitörése óta a legmagasabb szintű tárgyalás lenne a két fél között.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn Moszkvában elmondta, hogy a találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás.

Hétfőn Fehéroroszországban a tervek szerint megtartják az orosz-ukrán tárgyalások harmadik fordulóját.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerint mind Moszkva, mind Kijev küldöttsége megérkezett a találkozó helyszínére a Belovezsszakaja Puscsa nemzeti parkban.

Vlagyimir Megyinszkij, orosz elnöki tanácsadó, az orosz delegáció vezetője kijelentette, hogy ismét megpróbál megállapodni az ukrán féllel az ostromlott ukrán városokból létesítendő humanitárius folyosók működtetéséről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Moszkva az orosz offenzívát "bármikor" leállíthatja, ha Kijev teljesíti a feltételeit. Ezek között sorolta fel annak alkotmányba foglalását, hogy Ukrajna nem lesz katonai szövetségek tagja, valamint a 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget Oroszországhoz tartozásának, valamint a Donyec-medence két szakadár "köztársasága" függetlenségének elismerését.

Az orosz fegyveres erők közép-európai idő szerint 8 órától fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál - Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához.

A moszkvai katonai tárca három órával később közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius folyosók működtetésének egyetlen feltételét sem teljesítette, az evakuálandók menetoszlopai nem álltak össze, az útvonalakon nem történt mozgás.

Ukrán részről Irina Verescsuk, a Kijev által nem ellenőrzött területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium helyettes vezetője elfogadhatatlannak nevezte az orosz fél által felajánlott evakuációs útvonalakat. Az ukrán fél szerint kimenekítés kizárólag ukrán városokba történhet.

Az orosz változat szerint Kijevből és Harkivból egy-egy folyosónak Fehéroroszország, illetve Oroszország kell vezetnie, Mariupolból és Szumiból pedig két-két út nyílt meg ukrán, illetve orosz területre.

I