Orosz-ukrán háború: ez történt hétfő késő délutánig

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, katona, fegyver
An Ukrainian serviceman takes cover as people flee the city of Irpin, west of Kyiv, on March 7, 2022. - Russian forces pummelled Ukrainian cities from the air, land and sea on Monday, with warnings they were preparing for an assault on the capital Kyiv, as terrified civilians failed for a second day to escape besieged Mariupol. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajna több megyéjében folytak hétfőn harcok, az ukrán fél szerint az orosz tüzérségi tűz miatt több nagyvárosból lehetetlen a civilek evakuálása, közben Fehéroroszországban megkezdődött az orosz-ukrán tárgyalások harmadik fordulója.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután a két küldöttség tárgyalóasztalhoz ült a fehéroroszországi Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban - közölte Telegram-csatornáján a minszki orosz nagykövetség, valamint a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

A tárgyalások előtt Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője elmondta, hogy három kérdéskörről lesz szó: a belpolitikai rendezésről, a nemzetközi emberiességi szempontokról és a "katonai rendezés" kérdéseiről.

Közben az ukrán külügyminisztérium hétfő délután azt közölte:

az orosz tüzérségi tűz miatt lehetetlen a civilek evakuálása Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból. A közlemény szerint a tüzérségi támadás megakadályozza az ukránok és külföldiek menetoszlopának kijutását, valamint a gyógyszerek és az élelmiszerszállítmányok bejuttatását. A tárca felszólította a külföldi vezetőket, bírják rá Moszkvát a tűzszünet betartására a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

Harkov március 7-én Forrás: AFP/Sergey Bobok

Az ukrán erők visszafoglaltak egy települést az északkelet-ukrajnai Harkov, Ukrajna második legnagyobb városa közelében - közölte hétfőn Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója. A Harkiv megyei Csuhujiv településen kialakult helyzetről - ahol a háború kezdete óta folynak a harcok - további részletek nem ismeretesek.

- közölte hétfőn a haditengerészet a Facebook-oldalán. Nem tudni, milyen típusú hajót találtak el.
Az ukrán erők hétfőn visszafoglalták a dél-ukrajnai Mikolajiv repülőterét - közölte videoüzenetében Vitalij Kim, Mikolajiv megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője. "A gépek jelenleg nem tudnak ugyan felszállni, de a repülőtér a miénk" - közölte Kim. A visszafoglalt repülőteret az orosz erők harckocsikkal lövik - közölte később a megyei kormányzó.

A közel félmillió lakosú, a Bug fekete-tengeri torkolatánál fekvő Mikolajiv stratégiai fontosságú, mivel a város megkerülésével vagy elszigetelésével megnyílna a szárazföldi útvonal az orosz csapatok előtt Odessza felé.

A főváros közelében fekvő, orosz tüzérségi tűz alá vett Irpinyből hétfőn megkezdődött a polgári személyek evakuálása - közölték helyi vezetők. Az orosz erők a város mintegy 30 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, a város többi része az ukránok kezén van.


Több mint 900 ukrajnai városban nincs áram-, vízszolgáltatás és fűtés az orosz támadás következtében - közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

Egy ukrán katona fedezékbe vonul, miközben az emberek Irpin városából menekülnek március 7-én Forrás: AFP/Aris Messinis

- közölte a tanácsadó a Twitteren.

Az energiaügyi minisztérium szerint Ukrajna-szerte 646 ezer ember otthonában nem működik az áramszolgáltatás, és több mint 130 ezren vannak gázszolgáltatás nélkül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn megerősítette, hogy hét támadást követtek el ukrajnai egészségügyi létesítmények ellen a háború február 24-i kezdete óta, két további támadás ügyében még folyik a vizsgálat. A szervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz vasárnap a Twitteren - részletek nélkül

- közölte, hogy több olyan támadás is történt, amely sérti a nemzetközi emberiességi jogot.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala közölte: 406 polgári személy halálát tudták megerősíteni a háború kezdete óta Ukrajnában. Hozzátette: a tényleges számok ennél valószínűleg jóval magasabbak, főként a kormány ellenőrzése alatt álló területeken és az utóbbi napokban.