Megtöltött orosz tankhajók keringenek a tengereken

Hormuzi szoros, olajszállító tanker, tankhajó, feszültség a perzsa-öbölben, katonai konfliktus
Vágólapra másolva!
Számos olyan orosz tengeri tartályhajó van jelenleg is úton, amely orosz nyersolajat és cseppfolyósított földgázt szállít, miközben az USA az Európai Unióval mérlegeli – a kérdésben megosztottan – az orosz energiahordozókkal kapcsolatos embargót. 
Vágólapra másolva!

Csak a Sovcomlot – a legnagyobb orosz tengeri szállítmányozó – vállalat felségjele alatt 77 megtöltött tartályhajó hagyta el múlt héten az oroszországi kikötőket.

Orosz tankhajók a tengereken Forrás: AFP

A Financial Times szerint több mint tíz orosz tartályhajó jelenleg úgy szeli a hullámokat a tengereken, hogy a kapitányoknak egyelőre fogalmuk sincs, hogy hol és ki veszi át tőlük a rakományt.

Az egyik ilyen hajónak, az NS Championnak múlt héten kellett volna a skóciai Orkney-szigeteknél kikötnie, azonban az engedélyt a skót kikötő megtagadta, mivel az Egyesült Királyság Oroszországra kivetett szankciói megtiltják minden orosz érdekeltségű tengeri jármű dokkolását a szigetország kikötőiben. A Skóciából eltanácsolt NS Championt legutóbb az Északi-tengeren Dánia irányában látták céltalanul hajózni.

A címlapi kép illusztráció.