Biden embargója nem vonatkozik az USA-nak létfontosságú orosz uránra

Ukrán válság 2022, Joe Biden, bejelentés, orosz gáz és olaj importálásának betiltása
US President Joe Biden announces a ban on US imports of Russian oil and gas, March 8, 2022, from the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC. - The announcement tightens unprecedented economic sanctions punishing Moscow over its invasion of Ukraine. The ban is partly a response to strong bipartisan pressure from Congress, despite the impact the announcement is likely to have on already soaring domestic gas prices. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden kedden jelentette be, hogy az Amerikai Egyesült Államok embargót vezet be az oroszországi kőolaj- és földgázimportra, hogy „térdre kényszerítse az orosz gazdaságot", és „hogy az USA ne pénzelje Putyin háborúját". Az embargó olyan termékekre vonatkozik, amelyre az országnak nincs égetően szüksége, és gondosan ki van hagyva az amerikai energiaellátáshoz nélkülözhetetlen urán - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztató után a Fehér Ház által kiadott hivatalos közlemény azonban szintén nem tartalmazza a felsorolásban azt a - nagy mennyiségű - uránt, amelyet az USA Oroszországból importál, hogy ellássa az amerikai lakosságot és gazdaságát olcsó villamos energiával.

Joe Biden amerikai elnök bejelenti az orosz kőolaj és földgáz amerikai importjának tilalmát 2022. március 8-án a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében Forrás: AFP/Jim Watson

Az USA a jól bejáratott egyéb kőolajimport útvonalai miatt – Kanada, Mexikó, Szaúd-Arábia – kiváltható, helyettesíthető mértékben támaszkodik csak az orosz olajimportra. Saját, nagy mennyiségű és csaknem önellátást biztosító földgázkitermelése okán pedig az orosz földgáz tiltása sem jelent érvágást az amerikai gazdaságra.

Ezért a két orosz energiahordozóra látványosan kihirdetett embargó valójában olyan termékeket érint, amelyekre az USA-nak nincs égető szüksége, míg az embargóból körültekintően kihagyott olcsó orosz urán létfontosságú eleme a jól működő amerikai gazdaságnak és a társadalmi békének.

Az amerikai villamosenergia-szektor ugyanis óriási mértékben függ az Oroszországból és annak szövetségeseitől, Kazahsztánból és Üzbegisztánból vásárolt urántól: az amerikai atomerőművekbe az urán fele ezekről a területekről érkezik. Ezért az amerikai nemzeti energiaintézet (NEI) és annak tagjai intenzíven lobbiztak az ukrán-orosz háború kirobbanása óta, hogy a Fehér Ház nehogy az orosz uránt is bevonja a szankcionált orosz energiatermékek közé.

Az orosz urántermelést és kereskedelmet a Vlagyimir Putyin által 2007-ben létrehozott Roszatom állami vállalat irányítja és felügyeli, valamint jelentős bevételt biztosít Moszkvának.

Ezért az orosz urán mentesítése az embargó alól azt mutatja, hogy Joe Biden listája a tiltott energiahordozókról nem aszerint lett összeállítva, hogy mi fog leginkább fájni Moszkvának, hanem aszerint, hogy mi fog legkevésbé fájni az USA-nak.

Az Egyesült Államokban jelenleg nem folyik urántermelés, bár az atomenergia előállításában érdekelt vállalatok régóta szorgalmazzák a hazai termelés ismételt beindítását különösen Texas és Wyoming államokban.