Újabb német figyelmeztetés: katasztrofális lenne az orosz energiaimport leállítása

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Az orosz energiahordozó-import leállása megbénítaná a német vegyipart - hívta fel a figyelmet az egyik gazdasági érdekképviselet az országban. Korábban hasonló nyilatkozatot tett közzé a német iparvállalatok szövetsége is.
Vágólapra másolva!

A német vegyipar ismét az oroszországi olaj- és gázimport leállításának többletköltségeire figyelmeztet, a VCI (Verband der Chemischen Industrie e.V.) német vegyipari szövetség pénteken Frankfurtban arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz energiahordozó-import leállása megbénítaná a német vegyipart.

Hangsúlyozták: a folyamatos nyersanyag- és energiaellátás nélkülözhetetlen az iparág termelésének a fenntartásához.

- mutatott rá a szervezet. Németországban ugyanis az összes ipari termék mintegy 95 százalékához szükség van vegyipari alapanyagokra, az autóktól a számítógépes chipeken és a szigetelőanyagokon át a televíziókig, a gyógyszerekig, a mosó- és tisztítószerekig.

Súlyos válságba taszítaná a német gazdaságot is az orosz energiaimport leállítása Forrás: shutterstock

mondta Wolfgang Große Entrup, a VCI ügyvezető igazgatója a dpa hírügynökségnek. Elmondta, hogy támogatja a német kormány azon álláspontját, hogy stratégiailag csökkentsék az orosz importtól való függőséget, ezt azonban ne tegyék elhamarkodottan.

A vegyipar sok energiát fogyaszt. A VCI adatai szerint évente mintegy 2,8 millió tonna földgázt használ fel nyersanyagként, és 99,3 terawattórányi földgázt használ fel gőz és villamos energia előállítására.

Az iparnak több mint 14 millió tonna benzinre is szüksége van nyersanyagként.

Olaf Scholz kancellár továbbra is támogatja az Oroszországból származó energiaimportot. Az EU-ban azonban megoszlanak az álláspontok. Az amerikai kormány már behozatali tilalmat rendelt el az orosz olajra.

Súlyos hatások

A német iparvállalatok szövetsége (BDI) korábban elutasította azt a követelést, hogy terjesszék ki az orosz energiaszektorra az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett szankciókat. A BDI vezetője, Siegfried Russwurm az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy az orosz földgáz-, kőolaj- és szénszállítások kiesése súlyos hatást gyakorolna a német gazdaságra, és veszélyeztetné az ipar versenyképességét.

Az Oroszország elleni európai energiaembargóról szóló vita játék a tűzzel

- húzta alá a BDI elnöke, drámainak nevezve az esetleges embargó várható következményeit.

Korábban londoni pénzügyi elemzők arról írtak, hogy Európában inflációs sokkot, az orosz gazdaságban pedig összeomlásszerű recessziót okozna, ha az ukrajnai háború miatt érvényesített szankciók közé bekerülne az orosz földgáz és nyersolaj importjának betiltása. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics friss tanulmányában közölte: modellszámításai szerint

az orosz földgáz- és nyersolajszállítások leállítása esetén az irányadó északi-tengeri Brent olajféleség hordónkénti ára rövid távon 160 dollárra, a földgáz európai szabadpiaci ára megawattóránként 300 euróra szökne fel.