Az ukrán vezetés szerint az orosz erők támadásai pénteken is több helyszínen megakadályozták, hogy humanitárius folyosókon civileket menekítsenek ki a háborúban érintett ukrán területekről, orosz közlések szerint viszont egyes településeknél az ukrán fél hibájából hiúsult meg az evakuálás. Eközben Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő megállapodott abban, hogy Moszkva a legkorszerűbb katonai felszerelésekkel látja el Fehéroroszországot. 

Elrabolhatták Melitopol polgármesterét

Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét - jelentette be péntek éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint ez az országa ellen zajló orosz támadás gyengeségének a jele is.

Ukrajnában rövid videófelvételeket is köröztettek, amelyeken látható, ahogy egy férfit elhurcolnak egy épületből, de független forrásból egyelőre nem erősítették meg, hogy Ivan Fedorov polgármesterről van szó.

Zelenszkij friss videóüzenetében kijelentette, hogy a polgármesterek elleni fenyegetés vagy akár fizikai erőszak nem segít az ostromot folytató oroszoknak abban, hogy ukrán városokat vonjanak ellenőrzésük alá. Fedorov elrablását terrorcselekménynek minősítette. Az ukrán elnök egyúttal úgy vélte, Moszkva elszámította magát azzal is, hogy azt remélte, egyes városokat az Oroszországgal rokonszenvező lakók önként átengednek neki.

 Zelenszkij arról is beszélt, hogy pénteken négy ukrán városból 7144 embert tudtak kimenekíteni humanitárius folyosókon keresztül. Ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy több városból, így a tengerparti Mariupolból megakadályozta a civilek távozását. Az előző két napon Kijev az említettnél jóval szélesebb körű, több tízezres nagyságrendű evakuálásról számolt be.

Az ukrán elnök a videóban külön felhívást intézett az Ukrajnát támadó orosz katonák édesanyjához.
"Ukrajna nem akarta ezt a rettenetes háborút. De meg fogja védeni magát, amennyire csak szükséges" - hangoztatta Zelenszkij.

Egy onkológiai kórházat ért támadás

Az ukrán hatóságok szerint egy rákos betegeket kezelő kórházat ért támadás Mikolajiv városában éjjel.

A kórház főorvosa elmondta, hogy a támadás idején több száz beteg tartózkodott a kórházban,
de senki sem halt meg. A támadás megrongálta az épületet és kitörte az ablakokat.

Pénteken is nehézkes volt a kimenekítés

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes videóüzenetében közölte, hogy Mariupol kikötővárost orosz tüzérségi támadások miatt a távozni szándékozók nem tudták elhagyni, és az orosz erők Kijevnél is több buszt megállítottak és visszaküldtek.

Néhány települést mindazonáltal sikerült evakuálni, a Kijev melletti Vorzelből például ezer embert elszállítottak - tette hozzá az ukrán kormányfőhelyettes.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság vezetője Moszkvában azt mondta, hogy Izjumból és Lozovojból az ukrán fél hibájából hiúsult meg az evakuálás. Szerinte az ukrán fél pénteken az orosz fegyveres erők által javasolt tíz humanitárius folyosó közül csak kettőt hagyott jóvá, és a maga részéről további négyet javasolt, amelyeket az orosz fél elfogadott.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes videóüzenetében azt is közölte, szombaton újabb kísérletet tesznek az emberek evakuálására Mariupolból.

Hozzátette, humanitárius segély érkezik a városba, a visszaúton pedig lehetőség lesz rá, hogy újra megpróbálják menteni a civileket

Kijevet készülhetnek támadni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy pénteki videóban arról beszélt, hogy az orosz erők átcsoportosítják erőiket, és valószínűleg Kijevet készülnek megtámadni. Úgy vélte, hogy Ukrajna túljutott a több mint két hete zajló háború stratégiai fordulópontján, és már csak idő kérdése, hogy mikor "szabadítják fel az ukrán területeket".

Fegyvereket szállít Oroszország Fehéroroszországba

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő pénteken megállapodott abban, hogy Moszkva már a közeljövőben a legkorszerűbb katonai felszerelésekkel látja el Fehéroroszországot - jelentette a fehérorosz állami hírügynökség, a Belta péntek este.

abban is megállapodtak, hogy kölcsönösen segítik egymást azokkal a szankciókkal szemben, amelyeket a nemzetközi közösség szabott ki rájuk. Ez az együttműködés az energiaellátás és a mezőgazdaság területére is kiterjed.

Az ukrán légierő parancsnoksága pénteken azt állította, hogy orosz repülőgépek Ukrajna területe felől csapást mértek egy fehérorosz településre. A fehérorosz védelmi minisztérium szóvivője badarságnak nevezte a közlést. Nem sokkal korábban Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter - ukrán hírforrások szerint - már beszélt arról, hogy az orosz erők Ukrajna területéről készülnek lőni fehérorosz területeket, hogy bevonják Fehéroroszországot a háborúba.