Csehország az EU segítségét kéri a menekültek elszállásolásához

Gyermek menekültek  Horizontal WOMAN CHILD UKRAINE CRISIS EVACUATION BORDER
A woman with two children and carrying bags walk on a street to leave Ukraine after crossing the Slovak-Ukrainian border in Ubla, eastern Slovakia, close to the Ukrainian city of Welykyj Beresnyj, on February 25, 2022, following Russia's invasion of the Ukraine. - Ukrainian citizens have started to flee the conflict in their country one day after Russia launched a military attack on neighbouring Ukraine. (Photo by PETER LAZAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Csehország az Európai Unióhoz fordult, hogy segítsen az ukrajnai menekültek elszállásolásának biztosításában, miután a cseh állam lehetőségei rövidesen kimerülnek - jelentette vasárnap a CTK hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Vít Rakusan belügyminiszter a hírügynökségnek azt mondta, hogy

Csehország lakókonténereket kér Brüsszeltől mintegy 50 ezer személy elszállásolására.

Egy-egy konténeres lakóegységben kétezer embert lehet elszállásolni megfelelő komforttal, kielégítő feltételek mellett.

- mondta Rakusan a CT24 közszolgálati hírtelevízióban szombaton este.

Egy anyuka gyermekeivel menekül Ukrajnából Forrás: AFP/Peter Lazar

A miniszter szerint

eddig több mint 200 ezer menekült érkezett Csehországba Ukrajnából, döntően nők és gyermekek,

akiket megfelelő módon el is tudtak helyezni. A tárcavezető már korábban jelezte: a cseh állam komfortos ellátást 250 ezer menekültnek képes biztosítani, azon felül már problémák jelentkeznek.

Csehország ezt a felső határt legkésőbb két-három héten belül biztosan eléri, állítják a hatóságok. A menekülteket azután már csak különféle táborokban, sátrakban, tehát szükséghelyeken tudják elhelyezni.

A konténeres lakóház-központok nagy előnye, hogy felépíthetők a települések szélén és rákapcsolhatók a helyi vízvezeték és csatorna-rendszerre.

"A konténeres házakat semmiképpen sem az erdőkben vagy más elszigetelt helyeken állítanánk fel" - jegyezte meg Vít Rakusan.

Az eddigi több mint 200 ezer menekültből mintegy 133 ezren már nyilvántartásba is vetették magukat a segélyközpontokban. A menekültek mintegy 30 százaléka Prágában telepedett le, és a cseh főváros ezzel gyakorlatilag megtelt menekültekkel. Hasonló a helyzet Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban is. A kormány határozata alapján a menekültek anyagi segélyt is kapnak, igénybe vehetik az orvosi ellátást és engedély nélkül azonnal munkát vállalhatnak.