Kilenc ember életét vesztette vasárnap a Fekete-tenger parti Mikolajiv ukrán város elleni orosz légitámadásban - közölte az odesszai régió kormányzója. Az ukrán hadsereg közlése szerint egyre intenzívebbek a Kijev környéki harcok. Oroszország egy hozzá hű polgármestert nevezett ki Melitopol városban, ahol a megválasztott polgármester előtte elrabolták és foglyul ejtették.

Az orosz szárazföldi erők már a napokban több települést el akartak foglalni Mikolajiv környékén. Az orosz balti flotta egyik tengerészgyalogos dandárjának taktikai csoportjából érkezett oda erősítés.Kijev környékén Irpinyben és Makarivban folynak heves harcok. Korábban mintegy 20 ezer lakost evakuáltak Irpinyből, Buhából, Hosztomelből és Vorzelből.

Támadás utáni állapotok Mikolajiv-ban (korábbi felvétel)Forrás: AFP/Str

A szintén déli Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot pénteken rabolták el orosz katonák arra hivatkozva, hogy szélsőségeseket támogat. Helyette nevezték most ki Galina Danilcsenko Kreml-barát ukrajnai képviselőt. Danilcsenko felszólította a város lakosait, hogy alkalmazkodjanak az új helyzethez, ne tüntessenek az orosz megszállás ellen. Ő az első közigazgatási vezető, akit az Ukrajnát megszálló orosz hadsereg ültetett hivatali székbe.Az orosz csapatok elhurcolták a dél-ukrajnai Dnyiprorudne város polgármesterét - közölte vasárnap a Zaporizzsjai régió katonai vezetője, Olekszandr Sztaruh. A 20 ezer lakosú város a Dnyeper (Dnyipro) folyó partján fekszik.

Az ankarai külügyminisztérium közlése szerint Törökország felszólította Oroszországot, hogy tegye lehetővé a török állampolgárok elmenekülését a szintén déli és ostromlott Mariupolból.