Kiderült, hogy mik Ukrajna követelései a semlegességgel kapcsolatban

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, katona, tank, DPR LPR Russia Ukraine Military Operation donbass donbas conflict Horizontal
8141386 15.03.2022 Local residents pass by the destroyed tank of the Ukrainian armed forces in the city of Volnovakha that came under control of the Donetsk People's Republic, in Donetsk People's Republic. Maksim Blinov / Sputnik (Photo by Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajna a semlegesség speciális változatát követeli magának jogilag ellenőrzött és nem protokolláris biztonsági garanciákkal - jelentette ki szerdán Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán küldöttség tagja.
Vágólapra másolva!

Megértjük partnereink arra irányuló törekvését, hogy kezdeményező felei legyenek a tárgyalási folyamatnak.

Tőlük származnak a svéd vagy az osztrák típusú semlegességi modellekről szóló kijelentések.

Ukrajna azonban most nyílt háborúban áll Oroszországgal, ezért a modell csakis ukrán lehet, és csakis jogilag szavatolt biztonsági garanciákkal együtt lehet róla szó - fejtette ki a tisztségviselő az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.

Podoljak hangsúlyozta, hogy Ukrajna valódi, nem pusztán protokolláris biztonsági garanciákat követel magának.

- tette hozzá.

Emellett Ukrajna többé nem akar függeni azoktól a bürokratikus eljárásoktól, amelyek vagy lehetővé teszik, vagy sem azt, hogy lezárják fölötte a légteret, megóvva az országot a rakétatámadásoktól.

Megsemmisült tank Donyeck utcáján Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov

Közvetlen és szigorú garanciákra van szükségünk arra vonatkozóan, hogy a légteret mindenképpen lezárják - emelte ki.

A tanácsadó hangsúlyozta, hogy Ukrajna soha nem volt "katonai állam", amely megtámadta vagy megtámadni készült volna szomszédait, ellentétben az Oroszországi Föderációval.

- fűzte hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, Moszkva tárgyalódelegációjának vezetője ezt megelőzően azt mondta:

Ukrajna a tárgyalásokon a semlegesség osztrák vagy svéd változatát ajánlotta fel, amelyben megőrizné önálló hadseregét és flottáját.

A hírportál szerint az orosz főtárgyaló hozzátette, hogy ezeket a kérdéseket Oroszország és Ukrajna védelmi minisztériumainak vezetői szintjén vitatják meg.